Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola garanteix el vot accessible a les persones cegues
Cerdanyola garanteix el vot accessible a les persones cegues

Cerdanyola garanteix el vot accessible a les persones cegues

28 de maig de 2023 a les 13:05

Només 4 municipis catalans han garantit aquest dret fonamental perquè les persones cegues puguin votar de forma secreta i autònoma, segons l'ACIC. Són: Cerdanyola, Ripollet, Terrassa i Esplugues.

Cerdanyola és un dels pocs municipis de Catalunya que garanteixen el vot accessible per a les persones invidents. Cerdanyola, Ripollet, Terrassa i Esplugues són les 4 poblacions on, segons l’Associació Catalana per a la integració de les persones cegues (ACIC), els consta que s’ha garantit el vot secret i autònom. 

Des de l’associació, una de les seves integrants, Meritxell Aymerich, ha volgut destacar la iniciativa d’aquests 4 consistoris en els que les persones cegues podran exercir un dret fonamental amb totes les garanties. 

El vot accessible es pot exercir en tots els municipis en les eleccions autonòmiques, estatals i europees. En canvi, en els comicis locals no ha estat possible aconseguir-ho. La vicepresidenta de l’associació, Neus Salvat, afirma que l’excusa per no disposar de vot accessible a la resta de municipis és la gran varietat de candidatures. Un fet que, segons Salvat, queda demostrat que no és cap problema i que es tracta només de voluntat política.

A Cerdanyola s’han preparats kits de vot accessible tant per a les candidatures a l’alcaldia com per a la presidència de l’EMD de Bellaterra.  El kit conté totes les paperetes amb sobres en braille el que permet que la persones cega pugui escollir lliurament i de forma secreta. 

El president de l’ACIC, José Ángel Carrey, explica que els kits es preparen públicament perquè sigui un procés totalment transparent.  

Des de l’ACIC creuen que no disposar del vot accessible és un retrocés respecte la resta de comicis. I posen com a exemple com una persones cega de Cerdanyola sí tindrà garantit aquest dret fonamental mentre que a Barcelona no. 

Galeria d'imatges