Cerdanyola i Sant Cugat commemoren conjuntament l'assassinat de l'Abat de Biure
25 de novembre de 2005 a les 0:00Els museus de Cerdanyola i de Sant Cugat commemoraran conjuntament l’assassinat de l’abat Ramon Arnau de Biure a mans de Berenguer de Saltells la nit de Nadal de 1350 dins del programa Museus en xarxa, coincidències insòlites promogut per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Aquesta proposta permet reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis. És un programa que pretén difondre el llegat cultural comú del dos municipis implicats.
Així ho explicava en roda informativa, la regidora de Cultura, Consol Pla, durant la presentació de l’activitat. Els fets que es commemoren es van produir la nit de Nadal de l’any 1350 quan Berenguer de Saltells, noble d’una família de Cerdanyola, va assassinar en plena missa del gall l’abat del monestir de Sant Cugat, Ramon Arnau de Biure.
L’Associació local Amics de Berenguer de Saltells col.labora en l’organització del programa que desenvoluparà diferents activitats. El programa d’actes s’iniciarà el dimecres, 30 de novembre amb Controvèrsia: les causes d’un crim. Serà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cerdanyola a les 19,30 hores i consistirà en un debaton es defensaran, de la mateixa manera que passava a les controvèrsies medievals, les raons de cadascuna de les parts implicades. De la mà de dos historiadors, en Jordi Garsaball per Berenguer de Saltells, i en Domènec Miquel, pel monestir, els assistents podran conèixer què va passar i quines raons profundes s’amaguen darrera d’aquest crim.
Una de les activitats també destacades serà la del dia 23 de desembre anomenada Camí de justícia. Es tracta d'una Marxa nocturna entre Sant Pau de Riu Sec i el monestir de Sant Cugat, el camí que suposadament va fer Berenguer de Saltells per arribar al Monestir. Segons Jordi Garsaball, membre de l'entitat col.laboradora, una vegada comès el crim, Berenguer de Saltells va perdre el recolzament que fins aleshores tenia del rei Pere III, però va mantenir altres suports i aquest fet demostra que no només es va tractar d’un assassinat puntual sinó que va ser fruit de les tensions socials que es vivien al Vallès.
Les poblacions de Sant Cugat i Cerdanyola comparteixen, per proximitat, esdeveniments i històries molt diverses. Els museus de les dues ciutats van buscar algun fet que els permetés participar de la proposta de la Xarxa de Museus Locals, Coincidències insòlites. Per la seva popularitat van triar un esdeveniment dramàtic que es va produir a l’edat mitjana i que, de diferent manera, encara es recorda a Sant Cugat i a Cerdanyola: l’assassinat de l’abat Biure a mans de Berenguer de Saltells la nit de Nadal de 1350.
El programa es recolza amb un plafó explicatiu dels fets històrics, exposat paral·lelament a les seus principals d’ambdós museus: Ca n’Ortadó, a Cerdanyola, i el Monestir de Sant Cugat.