Cerdanyola incrementa el seu patrimoni artístic
29 de novembre de 2005 a les 0:00Cerdanyola ha estat i és una ciutat d’artistes. Les inquietuds de la ciutat i dels seus ciutadans s’incrementen avui amb noves incorporacions a la col·lecció d’obres d’art modernistes. Es tracta d’una sèrie de 7 escultures modernistes, de la col·lecció de Marie Christine Vila.
L’Ajuntament de Cerdanyola va entrar en contacte amb ella a partir dels treballs que l’artista Ismael Smith feu a la ciutat. Vila col·laborà amb l’Ajuntament anunciant la intenció de deixar en dipòsit a la ciutat la sèrie d’escultures, del mateix Smith (2 peces: plorant i relleu impremta), Pau Gargallo (Cap d’al·legoria, obra atribuïda, en fase de documentació), Lambert Escaler (2 busts femenins), Joan Rebull (bust de noia)i E. Tell. Justament una figura femenina d’aquest autor, datada a l’entorn del 1900, ha estat donada per la col·leccionista a l’Ajuntament. La peça, d’argila patinada, necessitava una restauració que ha fet Magda Gómez per encàrrec del municipi. La recuperació de les peces cedides per M. C. Vila continuarà i ben aviat la restauradora treballarà amb els dos busts obra de L. Escaler.
Al·legoria femenina
La regidora de Cultura, Consol Pla, ha presentat aquest matí a la premsa la figura femenina obra de l’escultor E. Tell, restaurada per M. Gómez. Pla ha destacat la importància de la peça, una al·legoria femenina d’influència simbolista, segurament un personatge mitològic o literari. Pla ha destacat el treball de la restauradora que ha permès recuperar la peça en una presentació propera a l’original.
Josep Maria Romero, tècnic de patrimoni de l’Ajuntament, ha explicat que la peça restaurada fou creada per la casa Goldscheider, de Viena. Elaborada amb fang blanc cuit, du una pàtina verd nouveau, característica de la casa austríaca. Quant a l’autor, Romero ha destacat que se’n coneix poca informació tot i que es treballa per ampliar-la a través de les institucions vieneses dedicades a l’art.
La importància de les donacions
Josep Maria Romero ha destacat la importància de la donació de la senyora Vila, fruit de l’entesa amb la ciutat i el compromís de restaurar les obres d’art cedides. Romero ha remarcat l’excepcionalitat de les donacions, no gens habitual en el món dels museus i el col·leccionisme.
L’obra d’art donada passa a formar part del patrimoni artístic municipal. La intenció del govern local és mostrar-lo en el futur Centre d’Art Contemporani de Cerdanyola del Vallès, que s’ubicarà a Can Domènec.