Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Cerdanyola inicia les activitats commemoratives de les riuades de 1962
Cerdanyola inicia les activitats commemoratives de les riuades de 1962

Cerdanyola inicia les activitats commemoratives de les riuades de 1962

19 de setembre de 2012 a les 0:00

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona i la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, inauguraran l’exposició "Plou a bots i barrals! Imatges d’una nit tràgica", a les 19 d'aquesta tarda a l’Ateneu. L'acte comptarà també amb la projecció del documental "1962. Quan el cel va caure sobre els nostres caps", elaborat pels mitjans de comunicació municipals.

El 25 de setembre de 1962 va ser la data de les grans inundacions que van provocar més de 600 morts al Vallès Occidental, el Barcelonès i el Baix Llobregat a causa d'unes gran pluges que van provocar el desbordament de diversos rius, com el Ripoll o el Besòs, però també el riu Sec, la riera de Sant Cugat i els torrents que aboquen les seves aigües al Sec i la riera.

Cerdanyola inicia avui les activitats commemoratives de les riuades amb la inauguració d'una exposició fotogràfica i la projecció d'un documental sobre els fets, a més de la presentació de les activitats del programa La Nit Tràgica 25 de setembre de 1962 previstes a la ciutat.

La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, destaca que Cerdanyola no va tenir que lamentar cap víctima mortal, però indica la necessitat de recordar aquests fets perquè cal tenir present la història per saber "què hem de fer" de cara al futur i aprendre d'errades com les planificacions urbanístiques "detestables" d'aquella època.

El desbordament de les conques fluvials de Cerdanyola va provocar la inundació d'extenses zones del municipi i greus danys materials. Els sectors més afectats, però, van ser els marges de la riera a Montflorit, tot el clot de Can Xarau i el carrer de Pavia, on l'aigua va arribar al sostre de les plantes baixes. La zona del Pont Vell va veure imatges dantesques i setmanes després, a les riuades de novembre, veia com queia el pont que comunicava Cerdanyola amb Ripollet.

Els testimonis

Teresa Cárceles, veïna de can Xarau, explica que la fàbrica de baietes, l'actual Mafinsa, va fer de mur separador de les aigües i això va evitar haver de lamentar morts a la nostra ciutat.

La presentació comptarà avui amb la inauguració d'una exposició fotogràfica. Moltes de les imatges les van realitzar els germans Francesc i Gabriel Escursell. Gabriel Escursell destaca com li va impactar realitzar les fotografies d'aquell desastre, provocat en bona part per la brutícia dels rius que no tenien cap manteniment.

El professor d'història contemporània de la UAB Martí Marin, que serà ponent d'una conferència sobre el context socio-polític del temps de la riuada al mes d'octubre dins aquest programa commemoratiu, remarca la responsabilitat del règim franquista en aquesta falta de condicionament dels rius. Marin explica també que a moltes conques fluvials s'havien construït edificacions il.legals per als immigrants, tolerades, però totalment insegures.

La gran inundació del 25 de setembre es va produir de nit i molts cerdanyolencs van trigar dies en assabentar-se de la magnitud real de la tragèdia que va causar la mort de més de 600 persones a la comarca. Montserrat Grau, una altra dels testimonis presents al documental que es presentarà avui, ho explica.

La solidaritat de la ciutadania

Les inundacions de 1962 van ser dramàtiques, però els testimonis d'aquells fets també expliquen que va comptar amb un element molt positiu: la solidaritat demostrada durant les següents setmanes, tal i com explicava Joaquim Puig.

La nit tràgica, el programa que s'obre avui, es realitza simultàniament als municipis de Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa, a més del nostre. L'objectiu és fer memoria col.lectiva, cosa que molts dels que ho van patir, com Juana Munuera, consideren especialment important.

La presentació de l'exposició Plou a bots i barrals! Imatges d’una nit tràgica i del documental 1962. quan el cel va caure sobre els nostres caps es farà avui a les 19 hores a l'Ateneu. Dins del programa commemoratiu, Cerdanyola Ràdio (105.3FM) col.labora també amb l'emissió de dos programes informatius la setmana vinent, els dies 25 i 26 de setembre.

Galeria d'imatges