Cerdanyola mostra la seva riquesa cultural i històrica a les Jornades Europees de Patrimoni
9 d'octubre de 2015 a les 12:01Els museus de la ciutat, el d'Història de ca n'Oliver i el d'Art de Can Domènech, han preparat una programació especial amb motiu de la celebració de les jornades i, a més, es podran visitar monuments religiosos destacats del municipi com són l'esglésies Vella de Sant Martí i Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes i l'ermita de Santa Maria de les Feixes.
Audios
09-10-2015 Marta Argelagués
09-10-2015 Entrevista Marta Argelagués.mp3
09-10-2015 Txema Romero
09-10-2015 Entrevista Txema Romero
Fomentar el coneixement del patrimoni cultural i artístic mitjançant activitats i visites a museus, monuments i jaciments, entre d'altres, és l'objectiu de les Jornades Europees de Patrimoni que se celebren aquest cap de setmana a nivell internacional i que des de l'àmbit local Cerdanyola s'hi ha volgut sumar.
El Museu i Poblat Ibèric de ca n'Oliver farà dissabte i diumenge jornada de portes obertes amb entrada gratuïta i visita guiada a les 12h a l'exposició permanent i, per la tarda de dissabte a les 18.30h, visita guiada a la temporal Abans de l'Alba.
Els visitants que s’apropin per descobrir un conjunt excepcional de cultura ibèrica. L’exposició permanent Cerdanyola, terra d’ibers, conté diversos audiovisuals, reconstruccions, interactius i més de 500 objectes trobats a les excavacions. Al Poblat Ibèric es poden visitar més de 6 mil m2 de restes recuperades i tres edificis ibèrics reconstruïts. D’altra banda, la sala d’exposicions temporals acull en aquests moments l’exposició Abans de l’Alba, una mostra que ens presenta la recerca i patrimoni a la plana del castell. Segons la tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola, Marta Argelagués, aquest espai museístic ens permet conèixer la història antiga de Cerdanyola.
Monuments religiosos
També s’obriran al públic el diumenge 11 tres edificis religiosos que formen part del Museu d’Història de Cerdanyola: l’església Vella de Sant Martí, l'ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes i es faran visites guiades a les 11, 12 i 13 h.
En el cas de l’església Vella de Sant Martí i de l’ermita de Santa Maria de les Feixes, els visitants podran conèixer els treballs de restauració que s’hi estan fent.
Aquest recorregut pels temples de Cerdanyola abasta pràcticament 2 mil anys d'història de Cerdanyola ja que, segons assenyala Argelagués, Santa Maria és edifici barroc construït sobre una vila romana, Sant Iscle és un edifici romànic però construït sobre un temple preromànic del segle X i l'església vella data de finals del segle XVI però ha estat reformada en diverses ocasions i en la seva etapa més recent ha estat el tràgic escenari de successos històrics com els afusellaments durant la Guerra Civil o, fins i tot, va acollir una fossa comuna.
MAC
Pel que fa a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni al Museu d'Art de Cerdanyola, també es faran jornades de portes obertes que permetran visitar l’exposició permanent centrada en el modernisme, el noucentisme i l’art déco. També es podrà visitar les exposicions temporals Baldomer Gili Roig i la fotografia; Jaume Maymó, espai i arquitectura i Lujan, 10 fotos d’aigua i una galleda.
El director del MAC, Txema Romero, explica que aquestes jornades coincideixen amb l'inici del Festival Internacional Blues de Cerdanyola i, per aquest motiu, a més de les portes obertes, diumenge a partir de les 12h es farà el taller familiar ‘Pintant Blues’. Es tracta d’una proposta adreçada al públic familiar amb l'objectiu d'elaborar un mural amb pintura inspirat en els ritmes del Blues. L’activitat és gratuïta i no requereix inscripció prèvia.
Romero recorda que el que no es podrà veure aquest cap de setmana al MAC és el vitrall de les Dames del Gronxador ja que s'han cedit a La Pedrera que aquests dies acull l'exposició Modernisme. Art, tallers, indústries.
El director del museu destaca que aquesta mostra és una oportunitat per a donar a conèixer els vitralls modernistes dipositats a can Domènech, així com el llegat que aquest corrent artístic va deixar a la ciutat i que es pot conèixer al Museu d’Art de Cerdanyola.