Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola, municipi de Catalunya que més roba usada va recollir durant el 2013
Cerdanyola, municipi de Catalunya que més roba usada va recollir durant el 2013

Cerdanyola, municipi de Catalunya que més roba usada va recollir durant el 2013

3 de febrer de 2014 a les 14:02

Cerdanyola torna a convertir-se en el municipi de Catalunya que més tones de tèxtil usat dóna a l’organització no governamental Humana. En concret, l’any 2013 es van recollir als 49 contenidors que hi ha instal·lats a la ciutat 173 tones entre roba i calçat usat.

Des d’Humana es mostren molt agraïts a l’Ajuntament de la ciutat que, segons indiquen, ha apostat sempre molt fort per aquest projecte i especialment a tota la ciutadania per la seva implicació i col·laboració que té un destí solidari: els programes de cooperació que es desenvolupen a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, entre d’altres. 

Cerdanyola és un dels 220 ajuntaments que hi col·laboren, a més de 200 entitats i empreses privades. En total, es van recollir l’any passat 4.108 tones a Catalunya, entre elles l’aportació més important és la de Cerdanyola, tal i com explicava el responsable de l’Oficina Tècnica d’Humana, David Vázquez

Humana va iniciar la seva activitat a Catalunya l’any 1987. Des d’aleshores els seus contenidors de recollida de roba usada formen part ja del paisatge urbà de moltes ciutats. Però darrera d’aquests contenidors hi ha tota una cadena muntada de recollida, classificació, venda i gestió de projectes de cooperació. La roba, diu David Vázquez, és el mitjà que els ajuda a complir els seus objectius. Les peces dipositades en els contenidors tenen dues destinacions: una part s’envia a les plantes de classificació i la resta es ven a empreses de reciclatge.

Les peces que s’envien a les plantes es distribueix de la següent manera: un 12% de la roba es destina a botigues de segona mà d’Humana, un 48% s’envia a Àfrica per ser venuda a preus baixos a comerciants locals, un 32% es troba en un estat que no permet la seva reutilització i es ven a empreses de reciclatge i el 8% restant es destina a centre de tractament de residus ja que són peces que no es poden reutilitzar ni reciclar. Es tracta, segons Vázquez, d’extreure de la roba un valor que després serveix per educació o un valor que serveix per salut, entre d’altres programes de cooperació en els que participen.

Els objectius d'Humana

A més, des d’Humana també destaquen que  amb aquesta iniciativa es fa circular aquells objectes que encara tenen valor i és important pensant en el medi ambient i en treure el màxim profit de les coses, no entrant en una dinàmica de consum desmesurada. 

El responsable de l’Oficina Tècnica d’Humana, David Vázquez, reconeix que en els seus inicis l’organització no es plantejava la proposta com un benefici mediambiental però amb el pas del temps han estat més conscients de la seva contribució al manteniment del medi i la lluita contra el canvi climàtic. David Vázquez posa com a exemple el cas de Cerdanyola. Amb les 173 tones de tèxtil recollit, s’ha evitat l’emissió de 550 tones de CO2. Per tant, per a Humana ara mateix també és molt important poder transmetre a la ciutadania el missatge “tinguem cura del medi en el que estem i fent-lo el més habitable possible”. 

Tot i aquest repte, des d’Humana recorden que la seva principal raó de ser és el desenvolupament de projectes de cooperació orientats a impulsar el progrés de les comunitats dels països del sud. Durant l’any 2013 es va participar en 42 projectes amb els fons obtinguts de la venda i reciclatge de la roba recollida.

Entre aquests programes, David Vázquez destaca la formació de professors de primària per impartir classes a les zones rurals de Moçambic i el programa de lluita contra la sida, on s’informa a diverses zones d’Àfrica sobre la importància d’evitar el contagi.

A més, Humana també impulsa altres projectes a nivell més local. A Catalunya, per exemple, hi ha dues grans iniciatives. La primera consisteix en un programa d’ajut social amb el que es lliuren bons de compra als municipis on estan presents que es poden bescanviar per roba de segona mà a qualsevol de les botigues Humana. La segona iniciativa és un programa d’agricultura social amb ajudes per a entitats que aposten per models agrícoles sostenibles i a més tenen una tasca social.

Galeria d'imatges