Cerdanyola participa a les Jornades Europees de Patrimoni
25 de setembre de 2012 a les 0:00Durant els dies 28, 29 i 30 de setembre seran diverses les activitats que permetran conèixer espais del municipi com la Masia de Can Coll, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, la riquesa modernista de la ciutat i testimonis dels aiguats de 1962.
Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni i coincidint amb la celebració del 50è aniversari dels aiguats al Vallès Occidental l’any 1962, el Museu d’Història de Cerdanyola i el Centre d’Interpretació de Patrimoni de Ripollet-Molí d’en Rata, organitzen l’itinerari Testimonis d’una nit tràgica. Els aiguats de 1962. L’activitat s’inicia a la mostra fotogràfica sobre les riuades a l’Ateneu de Cerdanyola i s’acaba amb la visita a l’exposició sobre els mateixos aiguats al CIPR-Molí d’en Rata de Ripollet. Durant el recorregut, que inclou el pas pel riu Ripoll, els participants podran escoltar diversos testimonis de persones que van viure aquella tràgica nit. L’activitat està programada pel 29 de setembre de 17h a 20h i el punt de trobada és l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès (carrer de la Indústria, 38-40).
El 30 de setembre l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola han organitzat l’activitat La masia de Can Coll i les plantes medicinals de Collserola. Es tracta d’una visita guiada a la masia de Can Coll seguint l’eix temàtic de les plantes medicinals i aromàtiques i la seva relació amb els espais arquitectònics i mobiliari de les cases de pagès. L’activitat s’acaba amb un petit recorregut pels voltants per identificar aquestes mateixes plantes que creixen a les immediacions de la masia de Can Coll, que es troba a l’interior del Parc Natural de la Serra de Collserola i que conserva els diferents espais interiors tal i com eren a principis del segle XX. L’activitat es farà de 10h a 13h a la masia de Can Coll (carretera de Cerdanyola a Horta, km 2) i les inscripcions s’han de tramitar al telèfon 935 914 133
Durant els tres dies en els què se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) obrirà les seves portes i l’entrada al museu serà gratuïta. A més, el 30 de setembre entre les 12h i les 14h el MAC ha programat l’Itinerari per la Cerdanyola modernista. Es tracta d’un passeig que parteix del mateix museu i que recorre alguns dels edificis més singulars del patrimoni modernista cerdanyolenc, on destaquen les obres de l’arquitecte municipal Eduard Maria Balcells Buïgas i del seu oncle, Gaietà Buïgas i Monravà. L’activitat és gratuïta i inclou la visita a l’interior del museu, l’església i algunes torres. Cal reserva prèvia al 935 914 130 o a mac@cerdanyola.cat
Portes obertes
També oferirà jornada de portes obertes els dies 28, 29 i 30 de setembre el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. A més, el dissabte 29 de setembre a les 12h hi haurà una visita guiada al jaciment i el diumenge 30 de setembre a les 12h al Museu. Ca n’Oliver és un gran assentament que va estar habitat entre els s. VI i I a.C. Les restes arqueològiques restaurades i museïtzades ocupen una superfície de 6.000 m2 i hi ha la restitució de tres edificis ibèrics. Al Museu es poden veure més de 500 objectes arqueològics, que combinats amb els interactius i audiovisuals, permeten descobrir els trets principals de la cultura ibèrica.
Enguany s’han sumat a les Jornades Europees de Patrimoni un total de 200 municipis catalans que ofereixen entre tots ells més de 360 activitats destinades a apropar la riquesa patrimonial del territori fent descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia clàssica o museus.
El Consell d'Europa va crear les Jornades l'any 1991 i, des d'aleshores, cada cop són més els països europeus que organitzen anualment activitats. Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició.