Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola participa en la campanya 'No el deixis caure en el pou del suïcidi'
Cerdanyola participa en la campanya 'No el deixis caure en el pou del suïcidi' El vinil amb el Casal de Joves al fons (Cedida per la Generalitat)

Cerdanyola participa en la campanya 'No el deixis caure en el pou del suïcidi'

16 de febrer de 2024 a les 9:54

El departament de Salut, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cerdanyola, ha instal·lat un vinil al passeig del Pont com a acció de carrer per prevenir el suïcidi. Aquesta actuació forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que impulsa la Generalitat.

Els vinils, de 260 cm de diàmetre, estaran presents en més de 90 punts de Catalunya durant un mes, amb la finalitat de conscienciar els familiars i l’entorn perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. Des de Salut remarquen que “detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables”.

Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon. En aquest sentit, el conseller de Salut Manel Balcells ha subratllat que “aquesta campanya incideix en l’entorn de les persones que tenen conducta d’ideació suïcida. Demanem a l’entorn que allargui la mà a les persones que estan en aquesta situació i, aquest allargar la mà és trucar al 061".

Augment del 16% dels casos en només un any

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Amb dades provisionals, s’han identificat 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte de l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi.

Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7,9 i 9,2 del 2011 al 2022 inclòs.

Amb les dades de 2022 publicades per l’Instituto Nacional de Estadística, l’any 2022 s’han notificat 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants. L’any 2022 es va produir un increment 5% de la taxa estandarditzada per 100.000 habitants.