Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola participa en un projecte de la UAB per promoure la ciència ciutadana...
Cerdanyola participa en un projecte de la UAB per promoure la ciència ciutadana i la sostenibilitat Projecte Ciència ciutadana i sostenibilitat (Foto UAB)

Cerdanyola participa en un projecte de la UAB per promoure la ciència ciutadana i la sostenibilitat

28 de maig de 2024 a les 9:24

El projecte de ciència ciutadana i sostenibilitat a les escoles ja ha començat, aquest curs, i tindrà una durada de dos anys

La Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha seleccionat i finançat el projecte “Ciència ciutadana i sostenibilitat al territori de la B30 (CCS-B30)” dins de la convocatòria d’ajudes pel foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació. El projecte és dirigit per la Dra. Cristina Madrid, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i hi participen investigadores de l'ICTA i del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental (DEQBA).

La iniciativa que ha estat presentada per la Universitat Autònoma de Barcelona, i en la que participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Associació Àmbit B30, té la voluntat i el compromís conjunt d’engegar accions dirigides al foment de la cultura científica i promoure la creació d’espais participatius on la ciència ciutadana tingui un paper principal com a agent vertebrador entre la ciència, agents socials i administracions públiques.

A les actuacions previstes, que es desenvoluparan en diversos centres de primària i secundària de la ciutat,  s’inclourà la presa de decisions dels estudiants (entre 5 i 18 anys) sobre possibles solucions analitzant ells mateixos els patrons d’usos de recursos i generació de residus i els impactes derivats. D’aquesta manera, els estudiants seran capaços d’entendre el problema, dissenyar millors comportaments més sostenibles i fixar-los en les seves rutines.

El projecte està compost per tres activitats:

  1. Projectes escolars de ciència ciutadana i sostenibilitat. Es realitzaran dos estudis de cas sobre impactes de l’ús de l’aigua i energia i un altre sobre la gestió de residus sòlids orgànics.
  2. Formació per la ciència ciutadana i sostenibilitat.
  3. Hub de ciència ciutadana.

La iniciativa “CCS-B30” vol avançar cap a una societat que permeti als ciutadans i ciutadanes ser protagonistes en el camí per fer de Cerdanyola una ciutat més saludable i sostenible.

El projecte ha començat el 2024 i tindrà una durada de dos anys.