Cerdanyola perdrà dues línies de P3 de l'Escola Xarau i el centre educatiu de La Farigola
1 de març de 2013 a les 16:03La Generalitat ha decidit tancar les dues línies de P-3 de l'Escola Xarau per al curs vinent i no construir el centre educatiu projectat a La Farigola. Tant des del consistori com des de la comunitat educativa es mostren en contra d'aquesta decisió i anuncien mesures de rebuig com l'elaboració d'una declaració institucional que es farà arribar al Parlament de Catalunya per demanar el manteniment de les línies i el compliment del conveni per construir l'Escola Riu Sec.
La Generalitat ha comunicat a l’Ajuntament de Cerdanyola la seva decisió de tancar les dues línies de P-3 de l’Escola Xarau el curs vinent i no tirar endavant el nou centre educatiu del barri de La Farigola.
Davant d’aquesta decisió, el consistori treballa en l'elaboració d'una declaració conjunta de tots els grups municipals per defensar el manteniment d’aquestes línies i el compliment del conveni signat al 2008 amb la Generalitat per construir l’Escola Riu Sec. Així ho ha anunciat l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, en una roda informativa a la que han assistit la regidora d'Educació, Maria Reina, i pares i mares del centre que han mostrat la seva indignació per aquesta decisió.
La delegació Territorial d'Ensenyament de la Generalitat comunicava divendres a l'Ajuntament canvis en la planificació educativa de la ciutat per al curs 2012-2013 consistents en no tirar endavant l'escola Riu Sec i tancar dues línies de P-3 a l'Escola Xarau adduint un descens de la natalitat a la zona.
Les alternatives de matriculació per a aquest alumnat serien l’escola municipal La Sínia i dos centres concertats com a escoles més pròximes.
L'alcaldessa i la regidora mostren "el seu total desacord amb una decisió presa unilateralment" i tot i reconèixer la baixada demogràfica, Carme Carmona assegura que la població de la zona (sobretot el barri de La Farigola) és bastant jove i hauria de tenir una aula de P-3 per acollir els infants el proper curs.
Carme Carmona, critica que la decisió de la Generalitat suposa, a més, el trencament del conveni signat amb l'Ajuntament al 2008 per a la construcció de l'Escola Riu Sec, les obres de la qual estan aturades per falta de dotació pressupostària. Carmona recorda que l'Ajuntament s'ha fet càrrec de diferents inversions per tirar endavant el nou centre com, per exemple, la recuperació del pati de l'Escola Xarau que va costar més de 250 mil euros, el confinament d'amiant en un espai a l'altra banda del riu o el contracte signat amb l'empresa que havia de fer les obres del nou centre educatiu i que en estar aturades, podria demanar “danys i perjudicis”. Per això, l'alcaldessa quantifica les despeses "d'elevadíssimes".
Carmona indica que plantejaran una oposició “política i legal perquè es compleixi el conveni signat”.
Suport de la resta de grups
L'alcaldessa explica que han demanat el suport de la resta de grups municipals per anar "tots junts" i presentar una declaració institucional al Parlament de Catalunya i a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, reclamant el manteniment de les dues línies de P-3 i el conveni signat amb la Generalitat per a la construcció del nou centre.
Per a Carmona, es tracta d'un “tema de ciutat” important perquè que canvia el sistema d’educació pública, ja que tenir l'escola al barri ”fa comunitat” i aquesta decisió de la Generalitat farà canviar aquest entorn. L’alcaldessa assegura que es trenca un element fonamental, un servei públic essencial, “que ens fa més iguals” com és l’educació que “ha de tenir una escola de proximitat”.
L'alcaldessa destaca que Cerdanyola és una ciutat que té marge de creixement i que les dades de la Generalitat "són vistes des de fora" i no es contempla la ciutat en general".
La regidora d'Educació, Maria Reina, comenta que la Generalitat no ha tingut en compte la distribució de la ciutat ni la planificació educativa de Cerdanyola i destaca que a la zona 4 Xarau-Farigola hi ha 168 infants de 3 anys per al curs vinent, amb la qual cosa, 80 no podrien anar a l’escola dins de la seva zona d'influència.
Reina manifesta que es tracta d’una decisió unilateral, “feta a l’últim moment”, que comportarà un seguit de dificultats per a les famílies de cara a l’any vinent, sense tenir en compte el territori amb uns criteris economicistes i numèrics i no han tingut en compte la nostra distribució de barris i de zones i deixa coixa la nostra planificació”,
Maria Reina afirma que l'objectiu ara “és lluitar perquè no es tanquin les línies” i assegura que “malgrat que ens l'han presentat com a una decisió presa, farem pressió perquè és una escola arrelada al barri i, a més, els números demostren el contrari del que ells indiquen”.
La regidora explica que el curs vinent hi ha 565 alumnes de P-3 a la ciutat (65 menys que el 2012), però que tot i aquesta baixada, la Generalitat no ha tingut en compte el total de Cerdanyola.
Preocupació dels pares
Els pares i mares han mostrat la seva preocupació per la situació d'incertesa en la que s’han trobat de cop, ja que en unes setmanes començarà el període de preinscripció escolar. A més, no entenen per què es tanquen dues línies si hi ha més demanda de places a la zona. Gregori Ujaque, membre de l’AMPA de l’Escola Xarau, explica que la notícia els ha deixat “en estat de shock” i pensa que si tanquen les dues línies de P-3 significa que “estan matant la nostra escola de manera directa”. Ujaque es mostra convençut que les motivacions de la Generalitat són econòmiques i ja planifiquen accions de rebuig a la decisió, com ara una recollida de signatures.