Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola podria arribar avui als 37 graus en una nova onada de calor
Cerdanyola podria arribar avui als 37 graus en una nova onada de calor

Cerdanyola podria arribar avui als 37 graus en una nova onada de calor

18 de juliol de 2023 a les 8:21

Protecció Civil recomana prudència, sobretot en les hores de calor intensa i especialment els col·lectius de gent gran i els infants.

Audios

18-07-2023 Entrevista íntegra Joaquim Ibáñez. Onada de calor.mp3

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l’alerta del PROCICAT per calor molt intensa per avui dimarts 18 de juliol. A Cerdanyola, així com a altres municipis de la comarca, es podran arribar als 38-40 graus i, per això, les autoritats demanen especial atenció als col·lectius de gent gran i infants que poden ser els més afectats. Protecció Civil demana a la ciutadania evitar sortir al carrer a les hores centrals del dia, fer menjars lleugers i hidratar-se molt sovint.

Només una setmana després de l’anterior onada de calor, les temperatures tornen avui a pujar i es mantindran elevades almenys fins divendres. El col·laborador de l’AEMET i Meteocat i un dels responsables, junt amb Víctor Cano, de Meteocerdanyola, Joaquim Ibáñez, recomana prudència davant aquest nou capítol de calor intensa.

El meteoròleg indica que aquest estiu està seguint el mateix patró de l’any passat, amb l’arribada de masses d’aire calent del sud, concretament d’Àfrica, i sense presència de vents del nord. Tot plegat fa que les temperatures siguin molt altes i la sensació de xafogor, sobretot per la gran humitat, es faci molt present. Aquesta sensació es nota molt més durant la nit perquè aquesta humitat es condensa i impedeix que la calor disminueixi. S’espera que cap al divendres baixin les temperatures i la calor sigui més normal.

Joaquim Ibáñez explica que les temperatures actuals ja s’han donat en ocasions anteriors i posa especial èmfasi en la sequera actual, realment excepcional. A Cerdanyola, per exemple, els darrers tres anys ha caigut la meitat de pluja que tocaria i la situació és greu. Ibáñez explica que només cal fer un passeig per Collserola per veure com estan patint els arbres aquesta sequera. 

Recomanacions per fer front a la calor

Durant el dia d’avui és important seguir tota una sèrie de recomanacions que es fan des de Protecció Civil com: 

  • Evitar sortir al carrer en les hores de més calor.
  • Les persones que treballen a l’aire lliure és important que duguin cobert el cap i beguin més aigua de l’habitual.
  • No fer esport en les hores de màxima calor.
  • Les persones amb malalties cròniques, infants i gent gran han de tenir especial cura i hidratar-se molt bé. 
  • Si no es disposa d’aire condicionat o ventilador a casa és recomanable passar un parell d’hores en algun espai públic que si en disposi.
  • Es recomana visitar a les persones que viuen soles per assegurar-se de que estan ben hidratades i segueixen les mesures de prevenció. 
  • I, finalment, les mascotes també han de comptar amb força aigua al seu abast i treure-les al carrer en les franges horàries més fresques.