Cerdanyola posa en marxa la Tardor Solidària per despertar conciències
31 d'octubre de 2012 a les 0:00La Tardor Solidària és un programa d'activitats realitzades per diferents entitats de la ciutat durant els mesos de novembre i desembre amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre les necessitats socials que hi ha a Cerdanyola.
L’Ajuntament de Cerdanyola, les ONGs locals i les entitats del tercer sector, organitzen el programa Tardor Solidària, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre les necessitats socials i com a mostra del compromís municipal amb la cooperació al desenvolupament i la solidaritat ciutadana.
La Tardor Solidària 2012 és una proposta d'activitats de sensibilització realitzades per diferents entitats durant els mesos de novembre i desembre i que s’iniciaran el proper dimecres, a les 19 hores, amb una mostra de cinema indígena al MAC Can Domènech, organitzada per Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes.
La regidora d’Immigració i Cooperació al Desenvolupament, Carmen Rebollo, i la de Serveis Socials, Carme Arché, assenyalen que el programa, que pretén ser la continuïtat de Cerdanyola Coopera, té tres objectius: coordinar les activitats que es fan des de les entitats i fer una difusió més àmplia i amb més recursos, agrupar la Mostra d’entitats i transforma-la en una campanya extensa durant els mesos de novembre i desembre i reforçar la sensibilitat de la població cerdanyolenca.
L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, agraeix “la tasca contínua” que fan les entitats de Cerdanyola i indica que hem de mirar què està passant a la nostra ciutat i que les activitats pot ser semblen poca cosa però que sumades fan molt.
El programa compta amb activitats diverses: cinema, conferències, un mercat solidari, taules rodones, el Festival Despulla’t i el de Cerdanyola Solidària, entre altres. A més, la tradicional Mostra d’entitats locals es farà en el marc de la festa de Sant Martí, el proper 10 de novembre, a la plaça de Jaume Grau i Altayó.
Des de les entitats socials es va demanar la col·laboració de la ciutadania en les activitats programades per ajudar a pal·liar la greu situació de moltes famílies.
El pastor de l’Església Evangèlica, Daniel Banyuls, responsable del Banc d’Aliments, explica que actualment atenen 600 persones i que hi ha una llista d’espera de 150. Banyuls remarca que el perfil d’usuari del banc d’aliments ja no és “el del nouvingut, que encara continua, sinó el de la població autòctona, la que fins fa poc no podia imaginar que es trobaria en una situació com aquesta”. A més, recalca que es troben amb casos “veritablement colpidors i moltes vegades ens veiem impotents”. Segons indica, hi ha molta ignorància entre la població de que un miler de persones està passant moltes dificultats.
Jaume Costa, del Menjador Solidari mossèn Josep Rosell, explica que tenen el repte de poder doblar el servei que ofereixen. A més, expressa el seu desig de poder fer “un programa solidari anual” ben planificat, per tal que “pugui ser Nadal durant tot l’any”.
La representant de Veus sense Fronteres, Rosa Sagarra, afegeix que “al voltant de les entitats de rebost hi ha d’altres com Adia, Alternativa Intercanvi amb pobles Indígenes, Acau, Sonrisas de Bombay i moltes altres que treballen en conjunt i fan pinya”. I remarca el fet de poder-se coordinar i que durant dos mesos hi hagi activitats de sensibilització a la ciutat.
El coordinador de l’assemblea local de la Creu Roja, César Martínez, explica que han viscut un gir de pobresa de gent autòctona, amb la qual cosa “s’ha hagut de desviar l’ajut internacional cap a la gent de casa”.
Martínez comenta l’augment de l’atur i els desnonaments en persones que fins fa poc temps estaven bé i que aquesta situació “els provoca un trauma personal psicològic”. Segons explica, des de Creu Roja han detectat un increment de pobresa infantil i destaca el fet de que molts infants han deixat el menjadors escolar per falta d’ajudes així com molts avis que actualment “estan sostenent a la família”. Per això, pensa que s’ha d’aconseguir “despertar la sensibilitat de les persones”.
Maria Sagarra, representat de l’entitat Alternativa Intercanvi Pobles Indígenes, explica que la seva associació entén la cooperació com un intercanvi perquè els pobles indígenes “també ens poden aportar altres valors i formes de vida i això ens ajuda a afrontar els nostres problemes”. Segons assenyala avui en dia tenim molts fronts oberts i per això “hem de lluitar per un món millor”.
El programa Tardor Solidària s’obrirà el proper 7 de novembre al Mac Can Domènech amb una Mostra de cinema indígena i es tancarà el 18 de desembre, al mateix indret, amb una taula rodona sota el títol La situació de la immigració a Cerdanyola, organitzada per CITE Creu Roja.