Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola recorda un any més les víctimes de l’Holocaust i del nazisme
Cerdanyola recorda un any més les víctimes de l’Holocaust i del nazisme

Cerdanyola recorda un any més les víctimes de l’Holocaust i del nazisme

31 de gener de 2024 a les 9:35

Cerdanyola tornarà a recordar les víctimes del nazisme amb un homenatge que es farà aquest diumenge, 4 de febrer, a les 12 h a la plaça de la Pau. L’acte inclou un record especial amb motiu del Dia Nacional de l’exili i la deportació republicana, que oficialment és el 5 de febrer.

L’Ajuntament de Cerdanyola, amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen, commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. La data oficial és el 27 de gener declarat Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l’Holocaust, data que coincideix amb l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz - Birkenau per les tropes soviètiques. L’homenatge a les víctimes a la nostra ciutat es farà el diumenge 4 de febrer en un acte que comptarà amb la lectura del manifest a càrrec el president de  l’Amical Mauthausen, Joan Calvo. També es farà una ofrena floral a l’escultura Punt de partida, d’Elisa Arimany, que recorda els quatre cerdanyolencs deportats al camp de Mauthausen, Amadeu Comas, Juan GómezMiguel Garcia i Lluís Castells, dels quals només va sobreviure Comas.

Aquest acte forma part de la programació de Memòria Democràtica del Museu d’Història, que va començar amb l’obra de teatre 'El mar: història d’uns nens que no l’han vist mai'representada al Teatre Ateneu el 19 de gener, i que recorda la història d’Antoni Benaiges, mestre a la localitat de Bañuelos de Bureba, a Burgos, afusellat els primers dies de la Guerra Civil.

En el marc de la programació, durant el primer semestre el Museu de Ca n'Oliver acollirà una exposició sobre la Guerra Civil i la mostra 'I tu que has fet per la victòria: Cerdanyola acull'. Totes dues es complementaran amb un programa d’activitats.

Al maig es commemorarà el Dia de la Deportació Republicana i es farà un acte en el qual participaran els alumnes de l'Institut Forat del Vent, que estan desenvolupant un projecte de recerca sobre els deportats de Cerdanyola i que hauran viatjat a Mauthausen. El programa seguirà a l’octubre amb un acte per recordar les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista amb una conferència i un espectacle sobre la memòria popular.

L’homenatge de l’any passat va comptar amb el violi de la jove Lara Rubio, alumna de l’escola municipal de musical Aulos, teixint les punyents notes del tema principal de La llista de Schindler per acompanyar l’ofrena floral al monument dels cerdanyolencs deportats en els camps d’extermini nazis. 

 

Amical de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda l’any 1962 per víctimes supervivents dels camps de concentració i extermini del règim nazi, així com pels seus familiars i amics. Els objectius eren donar a conèixer el que va passar en els camps, preservar la memòria de les víctimes, i sobretot, alertar a la ciutadania d’avui, especialment a la més jove, dels perills d’aquelles ideologies basades en la intolerància i l’anul·lació de drets de les persones i els pobles.

El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l'Amical de Mauthausen serveix per al  desenvolupament d'un programa anual estable d'activitats sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola. Entre altres iniciatives, l’Ajuntament de Cerdanyola va entrar a formar part de la Xarxa Mai Més. Aquesta xarxa, creada el 2013, és un entramat de relacions personals i institucionals del món local català que inclou institucions, entitats, centres educatius, projectes i persones. La Xarxa Mai Més es coordina amb xarxes similars d’altres ciutats i estats per preservar la memòria de les persones que varen ser deportades als camps de concentració nazis. Amb relació a la nostra ciutat, i segons les dades de l’entitat L’Amical Mauthausen, hi ha quatre persones nascudes o residents a Cerdanyola que varen ser deportades al camp de Mauthausen-Gusen.