Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Cerdanyola recupera el Premi de narrativa breu Caterina Albert en la propera con...
Cerdanyola recupera el Premi de narrativa breu Caterina Albert en la propera convocatòria

Cerdanyola recupera el Premi de narrativa breu Caterina Albert en la propera convocatòria

13 de desembre de 2012 a les 0:00

El Mac Can Domènech acollia ahir la presentació de les obres editades dels Premis literaris del 2012 i avançava les bases del 2013 que recupera aquest certamen adreçat a joves autors i autores.

L’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona presentaven ahir al MAC Can Domènech l’edició de les tres obres guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola. L’acte també va servir per fer públiques les bases de la convocatòria dels premis per al 2013 que porten la novetat de la recuperació del Premi de narrativa breu per a joves autors/es Caterina Albert en la seva quarta edició.

Les obres Cuadratura Umbría, de María Josefa Álvarez, L’ombra fugida, de Josep Pejó, i La cortina de saca, de Miquel Aguirre, són les guanyadores dels Premis Literaris Divendres Culturals, Miquel Martí i Pol i Valldaura-Memorial Pere Calders, respectivament, d’aquest 2012.

Álvarez, Pejó i Aguirre van mostrar la seva satisfacció per poder veure les seves creacions convertides en llibres que podran gaudir els lectors interessats.

L’asturiana Mª Josefa Álvarez, guanyadora del Premi de Poesia Divendres Culturals 2012 per Cuadratura Umbría, no va poder assistir a la convocatòria i va enviar una carta, llegida per Dora Huerta, agraint l’aposta de l’Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la cultura, tot i aquest context de crisi actual, que permet “donar veu a autors anònims”.

Josep Pejó, guardonat amb el Premi de poesia Miquel Martí i Pol per L’ombra fugida, reitera l’agraïment a l’Ajuntament i la UAB i destaca la seva satisfacció perquè l’obra premiada és el seu primer llibre en català publicat, tot i ser la seva llengua materna.

Pejó destaca que el seu llibre és “una poesia escrita de manera senzilla buscant la sensibilitat i el sentiment”. Per a l’autor, qui va llegir alguns versos dels seu poemari, escriu “buscant la imatge, més que el joc de les paraules”. A més, assegura que escriu amb dos idiomes: el seu propi i el de les paraules.

Miquel Aguirre, guanyador del Premi de Novel·la Valldaura–Memorial Pere Calders 2012, per l’obra La cortina de saca es congratula perquè en aquest temps de crisi l’Ajuntament encara aposti per una nova edició dels premis i fins i tot presenti la recuperació del Premi de narrativa breu en uns moments com els actuals. L’autor troba aquest fet “subversiu” perquè sembla anar a contracorrent, però, segons indica “això és la cultura, anar a contracorrent”.

El llibre premiat està centrat en Banyoles però està “escrit des de la distància, amb una mirada més punyent”, de la Banyoles dels anys 30 i pretén, segons Aguirre, “recuperar l’essència dels meus veïns i del seu món”. L’escriptor destaca que s’ha acostat a aquest món a través d’un petit burgès de Barcelona que s’enfronta a aquest món rústic i així inicia un procés d’aprenentatge.

Es recupera el Premi de narrativa breu

Francesc Xavier Ribes, comissionat del rector per a la Societat de la Informació de la UAB, es felicita perquè entre les funcions de la universitat està difondre el saber amb accions culturals com els premis literaris. A més, destaca el fet d’establir vincles amb l’Ajuntament de Cerdanyola, el territori on està ubicada la universitat.

La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, anuncia que en l’edició del 2013 es recupera el Premi de Narrativa Breu per a joves autors/es que no es convoca des del 2008, per tal de promocionar l’escriptura i la lectura entre els joves .Els originals per als quatre premis es poden presentar, en format digital, del 14 de gener al 28 de febrer de 2013.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, remarca que els premis són un bon exemple de la tasca que fan amb la UAB, amb la qual “ens sentim lligats” i, assenyala, que “aquesta és una de les activitats que ens permet fer això” i agraeix que la universitat continui apostant per aquesta iniciativa.

Segons comenta, l’activitat és una proposta que potser “és agosarada, però remarca que des del govern tenen clar que “la cultura no és cap luxe i Cerdanyola no pot prescindir d’aquest tipus d’activitats que impulsen la lectura”.

Galeria d'imatges