Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola renova l’ordenança de terrasses que datava de 1995
Cerdanyola renova l’ordenança de terrasses que datava de 1995

Cerdanyola renova l’ordenança de terrasses que datava de 1995

24 de febrer de 2023 a les 1:40

L’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat de forma definitiva una nova ordenança de regulació de les terrasses a la via pública amb crítiques de l’oposició per insuficient participació veïnal i la creació d’una taula de seguiment que comptarà amb la incorporació de tots els sectors afectats.

Eulàlia Mimó, regidora d’Espai Públic, informava com a principals novetats que l’horari de funcionament de les terrasses es redueix una hora els divendres i vigílies de festius de l’estiu en relació a l’existent actualment. Mimó manifesta que altres mesures també són la prohibició d’instal·lar dispositius de begudes a les terrasses, que les mampares de tancament no s’han de retirar si hi ha menys de 72 hores de tancament de l’establiment i que finalment no es regula la instal·lació de sistemes de calefacció.

La regidora explica que es constituirà una taula de seguiment que vetlli pel compliment de l’ordenança amb participació dels grups polítics, el gremi d’hostaleria, l’associació de comerciants i les entitats veïnals.

L’aprovació va comptar amb l’abstenció d’ERC i ECP que van criticar especialment la que consideren insuficient participació del veïnat en tot el procés d’elaboració i aprovació de la normativa. Des d’ERC, Albert Turon considera que l’ordenança és necessària pel bon funcionament del sector de la restauració, un sector que, apunta, ha expressat la seva voluntat de conciliació amb el veïnat perquè s’incorpori a la taula de seguiment. En canvi, Turon creu que el govern no ha cregut en la participació ciutadana i ressalta que ara la tasca de control serà clau perquè els veïns puguin gaudir dels seus drets i per evitar greuges comparatius entre els restauradors per mal ús per part d’algun hostaler.

Ivan González, portaveu de Guanyem, creu que s’havia de canviar una ordenança superada, però creu que el text es preocupa més pels interessos del sector de l’hostaleria que del veïnat, al temps que es queixa que la falta de regulació dels sistemes de calefacció suposa permetre que s’escalfi la via pública a l’aire lliure i això “en aquesta època és un contrasentit”.

Per part d’ECP, Cecilia Collado es queixava de la falta d’una major participació del veïnat que “les al·legacions no solucionen”.

Donaven suport altres grups, com Cs on el seu portaveu, Pau Ortolà, indica que l’ordenança és necessària i que es podrà modificar davant noves necessitats que sorgeixin amb el temps.

Igualment, des de Junts, Joan Sánchez manifesta que l’ordenança  respon a les necessitats existents davant una normativa anterior obsoleta i recorda que afecta a la ciutadania i a un sector econòmic que suposa un important nombre de llocs de treball.

Cementiri

El Ple també aprovava, en aquest cas per unanimitat, l’aprovació inicial del nou Reglament General del Cementiri per resoldre la situació d’algunes famílies que, afectades per les obres de reforma i ampliació del cementiri, no podien disposar de nínxols i van haver de donar sepultura als seus éssers estimats a altres localitats o compartint altres nínxols ubicats al cementiri municipal. Eulàlia Mimó explicava que el canvi al reglament que es portava a aprovació suposava permetre atorgar concessions d’ús de les sepultures.

En temes econòmics, el plenari aprovava una important modificació de pressupost d’1 milió d’euros per poder accelerar el pagament de les subvencions a entitats i associacions ciutadanes amb la inclusió de l’augment de l’IPC del 7%. ERC, ECP i PP s’abstenien en aquest punt.

El model de la recollida de residus

Un altre punt aprovat, però en aquest cas amb el vot contrari d’ECP i l’abstenció d’ERC, Guanyem, Junts i PP, va ser el de la revisió de preus del contracte de gestió dels serveis públics de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals i l’actualització del preu del contracte a conseqüència de la pròrroga forçosa aprovada al Ple.

El grup d’Esquerra reiterava les seves crítiques al govern per la seva política en aquest tema. Albert Turon considera que l’actual model de recollida de residus i neteja viària està superat i que no compleix els objectius de recollida selectiva i explica que hi ha instal·lacions i recursos que no responen a les necessitats de la ciutat en plena crisi climàtica. El regidor d’ERC creu que si no es canvia el model no s’assoliran els objectius de recollida selectiva ni es podrà dir que es lluita contra el canvi climàtic. De fet, Turon manifesta que s’ha d’anar a un model de residu zero i economia circular i reclama un nou contracte de forma urgent, ampliar la deixalleria i activar alternatives més properes als barris; potenciar sistemes de reducció de residus en origen com el compostatge i bonificar la taxa de residus a qui menys genera i més selecciona.

El regidor d’Esquerra creu que el govern no vol assumir el cost polític que suposa un canvi de model al de porta a porta perquè que significa un esforç per a la ciutadania.

Una crítica similar la feia des de Guanyem Ivan González assegurant que estava convençut que el govern no portaria a aprovació un canvi de model quan el mandat s’acaba, però com a mínim, apunta, creu que caldria saber quin és el seu model de recollida de residus.

ECP va votar en contra d’aquesta revisió. Cecilia Collado explica que ja es va votar en contra de la pròrroga forçosa l’estiu passat quan defensa que s’hauria d’haver fet un nou contracte en base a un canvi de model cap a la recollida porta a porta.

Des del govern, Eulàlia Mimó admetia que una pròrroga forçosa “no és una situació ideal” en un contracte tan important per a la ciutat, però indica que el govern manté “dubtes sobre quin ha de ser el nou model” i per això es continuen fent visites per comprovar com estan funcionant diferents alternatives en altres municipis i poder decidir.

Nova regidora d'ECP

Paula Collado és la nova regidora d'En Comú Podem en substitució de Pilar Adell, que va renunciar al càrrec per motius personals. Collado, de 27 anys, titulada en turisme per la UAB i treballadora d'una notaria, va prometre el seu càrrec de regidora amb la voluntat de treballar per una Cerdanyola lliure, feminista, antifeixista i ecologista. La nova regidora compartirà grup fins a final de mandat amb Cecilia Collado i Issac Martínez

3 mocions, 3 aprovades

En l’apartat de mocions, les tres presentades es van aprovar. A la primera d’elles, aprovada per unanimitat, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola presentaven un text sobre la il·legitimitat i il·legalitat dels tribunals franquistes i de condemna institucional de les sentències del Tribunal de Orden Público.

Amb l’abstenció del PSC s’aprovava la moció en què  ERC -posteriorment es va afegir ECP com a grup proposant- reclama apropar els serveis de préstec de la Biblioteca Central als barris i per a promocionar l'intercanvi de llibres.

Amb més debat -i el vot en contra de PSC i PP i l’abstenció de Cs i Junts- s’aprovava la moció d’ERC i Guanyem exigint al PSOE la modificació que proposa la PAH de la Llei d’Enjudiciament Criminal per tal que no afecti la mesura proposada a famílies vulnerables sense alternativa habitacional que viuen en pisos de grans tenidors i demanant al govern local que no posi traves als padrons al municipi a famílies que viuen ocupant, per tal que puguin accedir als serveis bàsics sense problema. Al temps d’audiència ciutadana, la PAH havia demanat suport a aquest text.

Els grups proposants destaquen que no es pot combatre l’ocupació perjudicant famílies en situació de vulnerabilitat. Així, Íñigo Enterria, regidor d’ERC, explicava que la llei vol aturar les ocupacions però no totes les ocupacions són iguals ni per les persones que ocupen ni pels propietaris dels pisos.  En aquesta situació, afegeix, s’acabarà atacant la pobresa ja que la majoria de les persones que ocupen són famílies amb nens que ocupen pisos de grans tenidors, bancs que han estat rescatats amb diners públics que no tenen retorn social.

Els diferents grups insisteixen en la necessitat de potenciar un parc públic d’habitatges i en reclamar a l’Ajuntament que actuï perquè les persones que ho necessiten disposin de llar.

Galeria d'imatges