Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola reviu els sons i els colors de la Revolució Russa
Cerdanyola reviu els sons i els colors de la Revolució Russa

Cerdanyola reviu els sons i els colors de la Revolució Russa

6 de novembre de 2017 a les 13:18

El 7 de novembre de 1917 es va iniciar la segona fase de la Revolució Russa, la coneguda com a Revolució bolxevic o Revolució d'octubre -perquè en el calendari julià que funcionava a Rússia era el 25 d'octubre-. Demà, per tant, es compleixen 100 anys de l'inici d'un dels capítols amb més transcendència històrica dels darrers segles. Cerdanyola commemora fins el 15 de novembre aquest centenari amb tot un seguit d'activitats que diumenge tenien el seu acte central amb el lema Sons i colors de la Revolució i la participació de diverses entitats de la ciutat.

L'acte més lúdic del programa commemoratiu vestia els jardins de ca n'Ortadó amb els colors de la ceràmica inspirada en les decoracions de la fàbrica de porcellana de Sant Petersburg; el taller d'estampació de samarretes seguint els passos de l'impuls a la serigrafia d'aquell moment; la interpretació de peces musicals dels mestres russos del moment com  Khachaturian; la personificació teatral de figures punteres de la revolució, algunes més i d'altres menys conegudes, com la feminista Aleksandra Kol·lontai, membre del Comitè Central del PCUS en aquell octubre de 1917; o un recital de poesia amb versos del Poema a Lenin de Maiakovski.

Jaume Sobrevals, del col·lectiu Ramat de Pedres, diu versos de Maiakovski

L'alcalde de Cerdanyola va intervenir durant la jornada tot destacant que la Revolució Russa ha suposat "l'amenaça més gran al sistema capitalista". Carles Escolà indica que va ser el primer moment en què les classes populars "van començar a agafar el poder en les seves mans".

Les activitats commemoratives continuen avui, 6 de novembre, a les 19 hores amb la conferència Dones i Revolució que impartiran Núria Bergé i Lydia Tuà a l'Ateneu i demà, dia 7, amb el col·loqui Revolució Russa, les llibertats dels pobles i la repercussió a Catalunya que es farà a la Biblioteca amb la participació dels historiadors Laura Rozalen, Pelai Pages i Miquel Salas. Dimecres serà el moment de parlar d'Art i Revolució amb una taula rodona moderada pel dissenyador Jesús Bolinaga, que comptarà amb la participació de Joan M. Minguet i Josep Maria Rovira. i, per últim en aquesta setmana, el cineclub Xiscnefils oferirà dijous, dia 9, la projecció d'un dels clàssics de Sergei Eisenstein, Octubre. Les activitats continuaran la setmana vinent.

Octubrem un dels clàssics del cinema soviètic més punter

Galeria d'imatges