Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola s’adhereix a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics
Cerdanyola s’adhereix a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics EL Museu d'Art de Cerdanyola (MAC), refugi climàtic

Cerdanyola s’adhereix a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

17 de juny de 2024 a les 10:43

Aquest estiu, la ciutat disposarà d’11 refugis climàtics, nou interiors i dos exteriors, i tres piscines. Tots ells proporcionaran confort tèrmic, descans i seguretat a la població.

A causa dels efectes del canvi climàtic, que impacten de manera especialment greu a la zona mediterrània, els darrers dos estius han estat els més càlids de la història de Catalunya i, segons els pronòstics, aquest pròxim estiu la temperatura continuarà ascendint. Per aquest motiu, els equipaments per adaptar-se a aquestes temperatures són clau.

Aquest any, Cerdanyola s’ha adherit a la xarxa metropolitana de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb 14 espais, nou interiors ubicats en equipaments municipals, dos exteriors i les tres piscines municipals:

-Centre Cívic Fontetes

-Centre Cívic Banús-Bonasort

-Centre Cívic Serraparera

-Biblioteca Central

-Mercat Municipal de Les Fontetes

-Mercat Municipal de Serraparera

-Museu d’Art de Cerdanyola

-Museu de Ca n’Oliver

-Parc Esportiu Municipal Guiera

-Parc Cordelles

-Parc del Turonet

-Piscina Municipal del Turonet

-Piscina Municipal del Bosc Tancat

-Piscina Municipal del Centre Cívic Montflorit

Tots aquests espais han estat inspeccionats per l’AMB, que ha comprovat que compleixen amb els requisits per ser considerats refugis climàtics. La xarxa metropolitana està formada per 186 refugis climàtics (53 parcs, 115 equipaments i 18 piscines), que estaran actius durant els mesos de més calor en 24 municipis metropolitans. Els refugis de la XMRC donaran cobertura a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant, una xifra que representa el 84 % de la població dels municipis que integren la xarxa, i un 76 % del total de la població (sense considerar la xarxa de Barcelona, que cobreix el 97 % de la seva població).

Taller del Servei Local de Teleassistència

Els refugis climàtics són equipaments que habitualment tenen una altra funció i que de manera excepcional ofereixen confort en períodes de temperatures elevades. Per afavorir-ne la difusió i atracció, el dijous 20 de juny, a la sala Enric Granados de la Biblioteca es realitzarà un taller del Servei Local de Teleassistència. En aquest taller s’explicarà als usuaris/àries del SLT (gent gran, població vulnerable) què són els refugis climàtics i quins beneficis aporten. La formació es fa a càrrec d’una persona del SLT i una de l’equip del Programa metropolità d’educació ambiental. Constarà d'una primera part amb una breu presentació sobre què és i com funciona el servei de teleassistència i seguidament es parlarà del canvi climàtic, els impactes cap al territori, que fer per frenar-lo, com adaptar-nos-hi. També es definirà que és un refugi climàtic i es mostrarà els que hi ha a Cerdanyola.

Cal recordar que, en general, les persones grans, els infants, les dones embarassades i alguns malalts són especialment vulnerables a la calor. Segons l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC), unes 526.000 persones de l’àrea metropolitana de Barcelona (un 16 % de la població) són especialment vulnerables a la calor, i es concentren en 9 municipis.

 

Informació detallada dels refugis climàtics de Cerdanyola