Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola se suma a un Dia d'Europa que reivindica la Unió com espai de democrà...

Cerdanyola se suma a un Dia d'Europa que reivindica la Unió com espai de democràcia i benestar

9 de maig de 2024 a les 11:28

El municipalisme de Catalunya ha tornat, aquest 9 de juny, Dia d’Europa, a refermar el seu compromís amb el projecte de construcció europea i amb els valors que han fet d’Europa un referent global de democràcia i benestar. Cerdanyola s’ha sumat a la commemoració amb la lectura del manifest que obre un programa d’activitats divers.

Ciutadania i representants polítics s’han concentrat aquest migdia davant l’Ajuntament de Cerdanyola per participar en l’acte d’obertura de la commemoració del Dia d’Europa a la nostra ciutat.

El Dia d'Europa coincideix amb l’aniversari de la històrica 'Declaració de Schuman', pronunciada a París l’any 1950 per l’aleshores ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, i que es considera l’inici de la Unió Europea. Aquesta declaració proposava una nova forma de cooperació política per a un projecte basat en la pau i la prosperitat entre els països europeus. Posteriorment, es va crear la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer, considerada el precedent de la Unió Europea que neix amb els Tractats de Roma de 1957.

El manifest

Els Ajuntaments i entitats municipalistes de Catalunya destaquen que la seva aliança amb les institucions europees han impulsat avenços en àmbits tan rellevants com la política regional, la protecció del medi ambient o la igualtat de gènere i que “Europa està darrera de moltes de les principals infraestructures i de les polítiques que han permès consolidar l’agenda de drets i el benestar de la ciutadania.”

El manifest apunta que la Unió Europea ha estat “clau per mitigar” els efectes de la crisis generada per la Covid-19 i avançar en un procés de transformació del model productiu europeu, situant com a eixos destacats l’economia verda i digital i la cohesió social,. Tot i ser també crítics amb amb la gestió dels fons europeus Next Geenration per les dificultats d’execució, justificació i de compliment de terminis.

Alcaldes i regidors posen l’accent en el seu compromís “sense fissures amb els processos de transició cap a la neutralitat climàtica” o en la regulació europea en matèria d’avenços com la intel·ligència artificial per garantir “alhora la competitivitat de l’economia i la protecció de drets” que compta amb el suport de l’àmbit local.

Un altre dels elements claus per als municipis és la cohesió social perquè la transformació i modernització de l’economia europea i els avenços cap a la neutralitat climàtica i la competitivitat digital “no poden deixar ningú, ni cap territori, enrere”.

Programa d’actes

El programa es completarà amb la xerrada 'Intercanvis i mobilitat a la UE', la representació de l’obra de teatre 'La Idea d’Europa', el conte infantil 'Kalòpsia, un planeta no tan diferent' i l'exposició de fotografia 'Europa, des d’una mirada jove'.

Les activitats s’han programat amb la col·laboració de la Comissió Europea, la Càtedra Jean Monnet EUPOL i el Centre de Documentació Europea de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Programa d’activitats a Cerdanyola

-9 de maig,  a les 12 h

Declaració institucional del dia d’Europa, hissada bandera i reproducció de l'himne de la Unió Europea.

Lloc: Plaça Francesc Layret

-14 de maig, a les 18:30 h

Xerrada “Intercanvis i mobilitat a la UE”, a càrrec de Dolors Sales Pujol, cap de Mobilitat Professional Internacional del Servei d’Ocupabilitat de la UAB

Lloc: Casal de Joves de Cerdanyola

-16 de maig, a les 19 h

Representació de l’obra de teatre “La Idea d’Europa” i posterior col·loqui amb Joan Botella Corral, catedràtic emèrit en Ciència Política (UAB)

Lloc: Museu d'Art de Cerdanyola

-19 de maig, d’11 14 h

Conte infantil “Kalòpsia, un planeta no tan diferent”. Descobrim la Unió Europea des de l’espai exterior. (4 passis: 11h, 11.45h, 12.30h i 13.15h)

Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola

-21 de maig, de 17 a 20h

Exposició de fotografia “Europa, des d’una mirada jove”, organitzat per l’European Youth Card Association (EYCA)

A les 19h Acte d’entrega de premis

Lloc: Pati Museu d’Art de Cerdanyola

Galeria d'imatges