Cerdanyola sense Abocadors insisteix en que Can Planas és perillós per a la salut pública
11 de gener de 2013 a les 0:00La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ha donat a conèixer un estudi elaborat per investigadors de l’Institut Carlos III de Madrid que confirma el perill per a la salut de les persones d’incineradores i instal·lacions de tractament de residus perillosos.
Segons la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors, Can Planas, tot i no ser objecte d’estudi d’aquesta investigació de l'Institut Carlos III de Madrid, podria encabir-se en les conegudes com a plantes de disposició, de les que també parla l’informe com a instal·lacions perilloses per a la salut.
L’equip investigador conclou que “estadísticament hi ha un risc elevat, tant per a homes com per a dones, de mort de càncer en ciutats situades prop d’incineradores i plantes de tractament de residus perillosos”.
El doctorant en Economia de l’Empresa que ha analitzat l’informe, publicat a la revista internacional Environment International, Martí Sagarra, explica que s’estableix un radi d’acció d’aquest tipus d’instal·lacions de 5 quilòmetres en el que hi ha un risc pes a la salut de les persones, amb especial incidència en casos de càncer d’estómac, pulmó, pleura i ovari, entre d’altres.
L’estudi analitza més de 8.000 poblacions i 129 instal·lacions identificades en un període que comprèn des de l’any 1997 fins al 2006 i aporta dades concretes com les emissions de substàncies tòxiques en l’aire, 500 mil tones l’any 2007, i a l’aigua, 5 mil tones. Martí Sagarra explica que l’estudi és molt rigorós i s’ha publicat en una revista de gran prestigi internacional.
També reconeix que Can Planas no ha estat analitzat però sí que es parla en l’estudi d’instal·lacions amb característiques i materials molts similars als que acull l’abocador cerdanyolenc com són materials d’incineració, metalls, olis industrials, disolvents, etc.
L'últim estudi sobre Can Planas "suavitza" la realitat, segons la plataforma
Martí Sagarra considera que l’últim estudi sobre Can Planas, dirigit per els investigadors Jesús Carrera i Joan de Pablo, “suavitza” la realitat d’aquest abocador.
Sagarra reclama a tots els sectors que intervenen en aquesta problemàtica, des de les autoritats fins a la societat civil, honestedat i que “no amaguin el cap sota l’ala” perquè el tema “és prou fort com per donar-li importància”.
En aquest sentit, lloa la tasca que està duent a terme la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors per considerar que “no fan alarmisme sinó un exercici d’honestedat”. El doctorant considera que “cal atrevir-se a dir la realitat” i és per això que ja no calen més estudis sinó que calen solucions. Martí Sagarra reivindica que la ciutadania desperti i reclami honestedat perquè el tema s’ho mereix.
Des de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors asseguren que, a més de donar a conèixer aquest darrer estudi, paral·lelament continuaran lluitant perquè “l’Agència de Residus de Catalunya declari Can Planas sòl contaminat”.