Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola serà ciutat pionera en el desenvolupament del Programa de prevenció d...
Cerdanyola serà ciutat pionera en el desenvolupament del Programa de prevenció dels trastorns alimentaris a l’educació secundària obligatòria Presentació Programa prevenció TCA

Cerdanyola serà ciutat pionera en el desenvolupament del Programa de prevenció dels trastorns alimentaris a l’educació secundària obligatòria

12 de gener de 2023 a les 10:27

Cerdanyola serà la ciutat pionera a Catalunya en el desenvolupament del Programa de prevenció primària i secundària dels trastorns alimentaris a l’educació secundària obligatòria. El programa engloba alumnat, personal docent i famílies, teixint una xarxa forta que no permeti que ningú s’escoli.

Audios

12-01-2023 Raquel Linares

El programa, elaborat per de la Fundació Institut de Trastorns Alimentaris (FITA), arribarà a més de 500 alumnes de 3er d’ESO. Hi participaran tots els centres de Cerdanyola, públics i concertats, a excepció de dos que ja tenen internament un programa destinat a la mateixa finalitat. El programa també s’ha adaptat a la realitat dels alumnes del centre d’educació especial Flor de Maig. El treball es fa amb els alumnes, l’equip docent de cada centre i les famílies, de manera que té un impacte social evident.

 

La directora de la Fundació Institut de Trastorns Alimentaris (FITA), Raquel Linares, explicava que el programa ja s’ha fet amb molt bons resultats durant 10 anys al municipi de Mijas, Málaga. El programa de prevenció dels trastorns alimentaris a l’educació secundària obligatòria té dues parts. La part de prevenció primària, “on es treballen tots els factors de protecció, de com gestionar i regular el teu món emocional i de com afrontar amb esperit crític l’allau d’informacions en el món de les xarxes socials”. Al mateix temps que gaudeixen d’aquest espai per mirar-se a ells mateixos, “se’ls hi passa una bateria de tests que serviran per fer una selecció dels alumnes en una situació potencial de risc”.

 

En la segona part és quan es fa, d’acord amb les famílies, “una intervenció secundària de cinc sessions en grups reduïts amb els alumnes en situació de risc, fent intervencions per reforçar aquells aspectes que sense aquesta intervenció podrien derivar en una problemàtica més gran”.

 

L’experiència acumulada en els 10 anys de programa a Mijas diu que “a molts joves els ha servit per prendre consciència, per donar-se’n compte de què els hi passava internament per haver d’agafar vàlvules d’escapament poc adequades”. En el pitjor dels casos es detecta un problema avançat que cal derivar urgentment als serveis corresponents.

 

La directora adjunta del Serveis Territorials del Vallès Occidental, Ester Rivera, espera que “el programa sigui un granet de sorra que es posa ara per a que d’aquí en endavant aquests programes de prevenció i detecció precoç siguin l’esquema bàsic de funcionament de les escoles i instituts”. Rivera creu que “el programa permetrà apoderar als propis alumnes i que siguin capaços de fer l’autodetecció del problema i també tenir eines i recursos per detectar-ho en companys i companyes i fer-ho visible fugint de tabús, perquè és un problema de responsabilitat social”.

 

La coordinadora del programa de prevenció de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB),Laura Fernández, remarcava la importància de les accions preventives “en uns temps amb una demanda inusual d’atenció per TCA, en bona part a causa de la pandèmia, i dificultat per accedir a tractament especialitzats”.

 

El director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Joan Vegué, confirmava les dades inquietants de l’augment dels TCA, que ja representen el 23% de les hospitalitzacions de menors de 18 anys.

 

Segons Vegué, “programes com el que es posarà en marxa a Cerdanyola han de permetre la detecció i la intervenció per poder millorar el curs evolutiu i el pronòstic d’algunes patologies greus”. Si l’avaluació dels resultats és positiva “obriria la porta a sistematitzar la iniciativa per poder incidir en la disminució la incidència dels TCA en la població”.

 

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, es mostrava molt satisfet perquè la ciutat hagi estat l’escollida per posar el programa en marxa a Catalunya, “una elecció que ha estat possible en bona part per la bona tasca continuada desenvolupada des dels serveis locals de promoció de la salut i educació en relació al problema dels trastorns mentals i alimentaris que cada vegada més afecten els adolescents”. Diverses representants dels centres educatius que participen al projecte van coincidir en demanar més suport institucional per fer front a una situació complexa que sovint escapa als coneixements del personal docent.