Cerdanyola, seu de les Jornades de Sostenibilitat Energètica i Mesura de Gasos amb Efecte Hivernacle
19 de novembre de 2008 a les 0:00
Tècnics i experts en polítiques mediambientals busquen avui a Cerdanyola les bases d’un futur sistema per mesurar, a escala local, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Durant el decurs de la trobada, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer la contribució de Cerdanyola al programa europeu de sostenibilitat i eficiència energètica Polycity a través del projecte urbanístic del Centre Direccional.
La Universitat Autònoma de Barcelona acull durant tot el dia les Jornades de Sostenibilitat Energètica i Mesura de Gasos d’Efecte Hivernacle que organitza l’Ajuntament de Cerdanyola, la Diputació de Barcelona, el departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i la pròpia universitat amb el suport de la Comissió Europea.
La secretaria d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Carme Trilla, destacava aquest matí durant l’acte inaugural de les jornades aquesta aportació de Cerdanyola; una aportació que, segons Trilla, suposarà un pas més endavant en l’estudi i l’anàlisi de com s’han de comportar els edificis pel que fa a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Carme Trilla ha estat acompanyada en l’acte inaugural pel coordinador de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós; la comissionada del rector per a Política Ambiental de la UAB, Maria Rosa Rovira, i l’Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral.
L'aposta per un model energètic
Vallespinós ha començat el seu discurs tot destacant els perjudicis de l’actual model energètic que es basa en un consum excessiu de l’energia. Segons el representant de la Diputació, cal apostar per un nou model i això només serà possible reduint les emissions de CO2 i millorant l’eficiència energètica.
Ferran Vallespinós, d’altra banda, ha considerat molt important el treball avui a les jornades per establir les bases del que serà un futur sistema comú de mesura de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
En la mateixa línia, Maria Rosa Rovira ha destacat l’intent de consens per arribar a una metodologia de càlcul compartida. Rovira també ha volgut deixar constància de la tasca capdavantera realitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona en matèria de sostenibilitat i medi ambient, tant pel que fa a la docència com a la investigació.
Finalment, l’Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, ha explicat com Cerdanyola vol aconseguir que el Centre Direccional esdevingui una urbanització de referència pel que fa a criteris de sostenibilitat.
Segons Morral, els problemes globals són també problemes locals i és per això que Cerdanyola ha volgut sumar-se a la lluita contra el canvi climàtic amb la seva pròpia aportació al desenvolupament urbanístic de la Plana del Castell.
Visita a les obres del Centre Direccional
Les Jornades de Sostenibilitat Energètica i Mesura de Gasos d’Efecte Hivernacle s’ha distribuït en dues sessions, la primera, matinal, ha comptat amb l’exposició de diverses ponències relacionades amb plans mediambientals, experiències per al control de gasos d’efecte hivernacle i plans locals de mitigació energètica, entre d’altres.
En la segona sessió, el director del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, Miquel Sodupe, i el regidor de Territori i Medi Ambient, Rafael Bellido, exposaran l’aportació i contribució de Cerdanyola al programa europeu Polycity a través del projecte urbanístic de la Plana del Castell. Finalment, a partir de les 15h, els assistents podran visitar les obres del Centre Direcional i, concretament, un dels edificis que ja està pràcticament enllestit i que s’acull a criteris d’eficiència energètica, a més de les obres del Sincrotró Alba.