Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Cerdanyola surt de la fase d’alerta per sequera Foto de Diva Plavalaguna: https://www.pexels.com

Cerdanyola surt de la fase d’alerta per sequera

9 d'abril de 2025 a les 9:59

El Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS) de la Generalitat ha ratificat l’aixecament de les limitacions d’aigua als municipis que depenen dels embassaments del Ter Llobregat, entre ells Cerdanyola. Amb aquest canvi, a zona més poblada de Catalunya passarà de l’escenari d’alerta al de prealerta.

Aquesta decisió es pren arran de la millora consolidada dels indicadors, tenint en compte que els embassaments del Ter Llobregat se situen al 64,5% de la seva capacitat, amb 394 hm3, més del doble que fa un mes.

Aquests canvis seran vigents a finals d’aquesta setmana, quan es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La portaveu del govern de la Generalitat, Sílvia Paneque, ho anunciava:

Entre les mesures que deixen d'estar en vigor hi ha:

  • Deixen d'estar vigents les limitacions de 250 litres per habitant i dia als dipòsits municipals per abastir la població.
  • Ja no hi ha horaris per regar els jardins i les zones verdes. Fins ara només es podia fer entre les vuit del vespre i les vuit del matí, és a dir, quan no hi havia sol, i estava prohibit regar si plovia. Els jardins particulars només es podien regar, com a màxim, dos dies per setmana.
  • Hi pot haver aigua a les fonts ornamentals o llacs artificials. En la fase d'alerta, no es podien omplir, amb l'única excepció de deixar l'aigua mínima necessària si hi havia peixos.
  • Es poden omplir les piscines de plàstic, sense sistema de recirculació de l'aigua. A la resta, ja estava autoritzat reomplir-les, tant les públiques com les privades, amb l'objectiu de garantir la qualitat de l'aigua o reposar la que s'havia perdut per evaporació o en la neteja dels filtres.
  • Es poden netejar els cotxes amb mànega o com es vulgui, cosa que fins ara només es podia fer en els establiments especialitzats, que tenen un sistema de recirculació de l'aigua.
  • Els veïns poden netejar els carrers fent servir mànegues. En la fase d'alerta només es podia amb pal de fregar.

D'altra banda, també s’ha aprovat que l’aqüífer del Baix Ter torni a l’escenari de normalitat, mentre que l’aqüífer del Fluvià Muga faci un pas més en la desescalada i passi de l’excepcionalitat a l’alerta.

Amb aquesta decisió, s’aixequen les limitacions en l’ús de l’aigua que fins ara tenien una repercussió en el reg agrícola i en els cabals ambientals, de manera que es recupera la normalitat després de dos anys. També desapareixen les limitacions que fins ara s’aplicaven en els diferents usos urbans.

Amb aquests canvis, nou àrees estaran en normalitat, cinc en prealerta i quatre en alerta. Per tant, catorze dels divuit àmbits de les conques internes no tindran cap limitació en l’ús de l’aigua.

Tot i la millora, el Govern de la Generalitat insisteix en continuar treballant en les actuacions previstes per a aquest 2025 amb l’objectiu d’incrementar en 31 hm3 la garantia d’aigua. De moment, una de les actuacions ja està en servei, concretament l’aportació d’aigua depurada de Figueres fins al riu la Muga a Pont de Molins, que té una capacitat d’aportar 3 hm3/any. En aquest àmbit, també s’estan finalitzant les obres per posar en servei cinc nous pous a l’entorn de Peralada, que permetran una millor gestió de les extraccions de l’aqüífer del Fluvià Muga.