Cerdanyola.info: 10 anys de comunicació local
18 d'abril de 2012 a les 0:00Després d'un període de proves de diverses setmanes, el 18 d'abril de 2002, avui fa 10 anys, naixia a la nostra ciutat un nou mitjà públic de comunicació, un diari digital que en aquell moment era pioner al nostre entorn i que una dècada després continua en una obligada constant evolució: el Cerdanyola.info.
L'Ajuntament de Cerdanyola havia aprovat la creació del diari digital atenent la presència cada cop més important de la societat de la informació en la vida quotidiana i el deure d'oferir a la ciutadania les noves possibilitats de coneixement que permetien les noves tecnologies ja en aquell moment.
Josep Maria Cortada, Xaneta, primer director de Cerdanyola.info, destacava aquells dies que la xarxa havia de ser l'espai on convergirien tots els mitjans de comunicació tradicional i que la nostra ciutat havia de ser pionera. Cortada indicava que l'objectiu ja era en aquell moment una adaptació als canvis constants que es generarien amb la possibilitat d'incloure elements multimèdia i cobrir el buit comunicatiu local d'una televisió d'àmbit cerdanyolenc:
La presentació oficial de Cerdanyola.info es va fer el 18 d'abril a l'Ateneu de Cultura. L'aleshores alcaldessa de Cerdanyola, Cristina Real, presentava la publicació com una eina comunicativa per apropar a la ciutadania “els projectes, problemes i activitats” de la localitat i avançava que, en el futur, integraria so, imatges de video i més elements d’interactivitat. Cortada manifestava que la creació de Cerdanyola.info suposava un element comunicatiu pioner ja que cap de les poblacions del nostre entorn disposava d'un diari digital, sinó que es limitaven a tenir un portal institucional a internet.
Aquelles primeres edicions del diari digital oferien la possibilitat d’accedir a les notícies de Cerdanyola distribuïdes en diferents seccions; a la informació sobre diversos serveis al ciutadà com els transports urbans i interurbans, l’agenda cultural, les farmàcies de guàrdia o els telèfons d’interès; i esdevenia també un portal dels mitjans de comunicació municipals amb accessos a Cerdanyola Ràdio, o les revistes Riu Sec, Cerdanyola Cultura o també amb les informacions canalitzades a través de l’Oficina de Premsa de l’Ajuntament.
Els dissenys que ha tingut el diari digital des d'aleshores -amb canvis principals al 2006 i 2010- l'han convertit en un portal multimèdia on s'ha potenciat la incorporació de recursos audiovisuals i la millora de la llegibilitat de les informacions amb més facilitat per al lector. Poc a poc s'han anat incorporant eines del web 2.0 amb la possibilitat de valorar notícies i incorporar-les als diferents agregadors de contingut o xarxes socials, entre d'altres. El diari incorpora també un servei de traducció on line. Aquests avenços està previst que es potenciïn en el futur immediat.
Balanç i futur
L'actual alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, fa un balanç positiu d'aquests 10 anys de mitjà de comunicació tot destacant la capacitat d'adaptar-se a noves maneres de comunicar. En aquest sentit, el regidor de comunicació, Víctor Francos, considera l'Info un mitjà útil per a la ciutadania que ha esdevingut un "exemple de la comunicació que ve". Per a Francos, cal mantenir l'objectiu de ser capdavanter en la innovació comunitativa per oferir un bon servei a la ciutadania en un món globalitzat.
Per a l'alcaldessa, el futur de la comunicació passa per internet de manera obligada, un espai on Víctor Francos creu que el Cerdanyola.info ha de continuar sent referent de la comunicació pública local. El regidor remarca que la informació és un servei públic al que la ciutadania té dret i per tant cal, tot i els temps d'austeritat i contenció en la despesa, mantenir un servei de qualitat.
Carme Carmona recorda l'aposta del govern presidit per Cristina Real al 2002 en fer un mitjà pioner en aquell moment i, molt especialment, del seu primer director, Josep Maria Cortada. La primera notícia del nou mitjà es va publicar, en proves, el 9 de desembre de 2001. En ella s'informava que el recentment elegit bisbe auxiliar de Barcelona, Josep Àngel Sàiz, feia un balanç més que positiu del seu període com a responsable de l'església de la Mare de Déu del Roser de Serraparera. La presentació oficial va ser el 18 d'abril de 2002 amb la participació de l'especialista en periodisme digital Luis Ángel Fernández Hermana, en aquell moment director de la pionera revista electrònica en.red.ando.
Més de 25.000 notícies
Des del seu naixement, Cerdanyola.info ha publicat més de 25.000 notícies. Al 2011 la xifra de visites va ser de 223.064, sent el dia de més trànsit de lectors el 23 de maig, el dia després de la jornada electoral, amb 2.581 visites i 1907 visitants exclusius. Si bé Internet Explorer continua sent el navegador més utilitzat –pel 36% dels usuaris- cada cop més s'accedeix al portal digital des de Firefox, Chrome o des del telèfon mòbil que ja empra prop del 5% dels usuaris –Android sobretot, el 41%, seguit d'IPhone ,27%- i IPad, 20%-. El buscador més utilitzat segueix sent Google, però ja cada cop s'arriba més al Cerdanyola.info a través de les xarxes socials, principalment a través de Facebook.