Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'Científics lletraferits', per amor a la ciència i la literatura
'Científics lletraferits', per amor a la ciència i la literatura

'Científics lletraferits', per amor a la ciència i la literatura

29 de maig de 2014 a les 14:05

Avui dijous dia 29, a les 19,30 hores, al Museu d’Art de Cerdanyola es presenta el recull de narracions ‘Científics lletraferits’, publicat per la Revista Mètode de la Universitat de València, que aplega 20 relats d’escriptors de formació científica o tècnica. Isidre Grau és un dels convidats i hi participa amb el relat ‘Gabriel Ruz torna’, que transcorre en els records que fumegen d’unes naus industrials a punt d’enderrocament sospitosament semblants a l’Aiscondel de la nostra ciutat.

Científics lletraferits és la setena monografia que publica la revista Mètode, i ha comptat amb els editors Jordi de Manuel i Salvador Macip. Jordi de Manuel és biòleg, professor i escriptor i ha publicat una dotzena de novel·les. Salvador Macip és metge, investigador i escriptor. Ha publicat cinc novel·les i dos contes infantils, a més de tres llibres de divulgació científica. Els dos han reunit al seu laboratori literari a tres metges, sis biòlegs, un enginyer industrial, un enginyer aeronàutic i un enginyer tècnic químic, dos matemàtics, dos arquitectes, dues farmacèutiques, un químic i un investigador en biologia molecular. En total, un equip de 14 homes i 6 dones units per l’amor a la ciència i la literatura, al que s’afegeix l’artista Jaume Plensa, que ha cedit diverses obres per il·lustrar el llibre.

Els relats tenen la ciència i la tecnologia com a protagonistes i ens endinsen en universos plens d’enginys matemàtics, de referències a la biologia, la química o a la mateixa lògica de la investigació científica. Isidre Grau va rebre la trucada de Jordi de Manuel i hi ha participat amb el relat Gabriel Ruz torna. Grau, enginyer tècnic químic, havia treballat a la planta d’Aiscondel a Cerdanyola, on va conèixer un personatge que ara li ha servit per bastir la seva narració, prenent com a punt de partida i generador de records el Rèquiem de Mozart que es va interpretar ara fa un any a les naus abandonades de la fàbrica. Grau explica que "en cap moment vull fer crònica històrica de la fàbrica Aiscondel, ja que entenc la literatura com una manera de parlar de temes amb un valor universal, en aquest cas una fàbrica a punt d’enderrocar que es podria trobar a qualsevol ciutat del món".

Els científics lletraferits reunits per Mètode són escriptors amb formació científica, el que serveix per esborrar la frontera que a vegades molts situen entre ciència i literatura. Grau assegura que "hi ha bastants científics que acudeixen a la creació literària i la ficció per copsar una llibertat que és molt complicat trobar en els seus respectius móns acadèmics". Basat en la seva pròpia experiència empírica, Isidre Grau creu que "un cervell i una formació científica ajuda a crear una major disciplina creativa a l’hora d’enfrontar-se a l’escriptura d’un llibre, aportant una racionalització pràctica; mentre que una formació humanística acaba deixant més espai a la intuïció".

Les vint històries s’han agrupat en set blocs temàtics: Història, art i atzar; Vida i mort; Ciència i crims; Interfícies i jocs; Fer ciència; Paisatges naturals i humans; i Altres móns. Les narracions han estat escrites per Marià Alemany, Sílvia Aymerich, Miquel Barceló, Daniel Closa, Anna Crusafont, Carles M. Cuadras, Martí Domínguez, Xavier Duran, Rosa Fabregat, Jordi Font -Agustí, Teresa Franquesa, Isidre Grau, Amàlia Lafuente, Salvador Macip, Jordi de Manuel, Joan Marcé, Miquel de Palol, Pere Puigdomènech, Carme Torras i Carles Zafon.