Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Cita amb la millor òpera amb un Il Trovatore a la fresca
Cita amb la millor òpera amb un Il Trovatore a la fresca

Cita amb la millor òpera amb un Il Trovatore a la fresca

19 de juliol de 2017 a les 11:52

Cerdanyola es suma un any més a la iniciativa Liceu a la fresca amb la projecció en pantalla gegant, aquest divendres, dia 21, de l'òpera Il Trovatore, de Verdi. Serà a la plaça de Jaume Grau i Altayó, a les 22 hores.

Liceu a la fresca  és una iniciativa del Gran Teatre del Liceu fugint d’elitismes i posant l’òpera a l’abast de tota la ciutadania amb l'objectiu de promoure la cultura difonent l'òpera per tot el territori. L'emissió de Il Trovatore està prevista pel divendres de forma simultània a totes les pantalles gegants instal·lades als municipis participants, que pugen a 166 arreu de l'estat. L'òpera de Verdi s'estarà representant al mateix moment al teatre líric de la Rambla barcelonina i serà emesa pel canal 33 de Televisió de Catalunya i per La 2 de Televisió Espanyola.  

A Il Trovatore, Verdi relata la història  de Manrico, el trobador, i Leonora que estan enamorats. El comte di Luna, que també la pretén, va perdre el seu germà petit raptat per Azucena, la mare de Manrico. Aquesta és capturada pel comte i torturada; Manrico prova de salvar-la, però és capturat. Leonora intercedeix davant el comte oferint-se-li com a esposa, però acaba suïcidant-se. Aleshores Luna mata Manrico, i Azucena revela, just abans de morir també, que el trobador era el germà perdut del comte.

Aquesta producció compta amb Daniele Callegari a la direcció musical i Joan Anton Rechi a una direcció d'escena que provoca els principals canvis en el muntatge que es podrà veure a la pantalla de la plaça de Jaume Grau. Aquell dia, el repartiment estarà encapçalat per Piero Pretti com Manrico, Tamara Wilson com Leonora, George Petean com el comte di Luna i Larisa Kostyuk com a Azucena. Rechi destaca la música "increïblement excepcional" d'una de les millors partitures de Verdi i subratlla que demana la interpretació dels millors cantants del món. 

Reportatge sobre la producció que es presentarà divendres

Aquesta producció del clàssic de Verdi, però, planteja algunes novetats interessants. El director d'escena Joan Anton Rechi prepara una producció en la qual "Els desastres de la Guerra" de Francisco de Goya serveixen d'inspiració per a la posada en escena. Així, Goya es converteix en un espectador d'excepció de la història de Il trovatore, i fins i tot en un personatge més, un narrador o trobador que amb els seus pinzells va desgranant aquesta tragèdia d'amor, venjança, guerra i mort. Els responsables de la producció subratllen aquesta tragèdia, els "desastres que creen les guerres, des de les medievals a les actuals".

Una producció que transforma l'escenari del Gran Teatre de Liceu en un immens llenç, sobre, com va dir Goya de la seva obra,  "Tristes pressentiments del que ha d'esdevenir".

Goya esdevé un personatge de l'obra