Clou el Campus Ítaca amb una participació de 440 alumnes
18 de juliol de 2014 a les 16:07440 alumnes procedents d’instituts del Vallès Occidental i Oriental, del Baix Llobregat, de l'Alt Penedès i del Berguedà han passat aquest any per l’onzè Campus Ítaca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), entre ells alumnes d’instituts cerdanyolencs.
Els estudiants d'ESO, que han realitzat estades de dues setmanes a l’Autònoma i han pogut desenvolupar diferents projectes d’investigació, s’acomiadaven ahir d’aquesta iniciativa amb una trobada amb professors, monitors i famílies a l’Hotel Campus en la que presentaven les conclusions dels seus treballs.
Aquesta activitat està organitzada per l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) i per la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB amb el patrocini de Banco Santander. El Campus Ítaca implica també un nodrit col·lectiu de persones de diferents serveis, departaments i facultats. Des del 2004, han passat per aquesta experiència més de 3.000 alumnes.
L’acte el presidien la directora de l’Institut de Ciències de l’Educació, Montserrat Antón; el membre de la comissió acadèmica del Consell Social de la UAB, José Manuel Tapia; la cap del Servei d’Innovació i Formació d’Educació Secundària del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Pilar Carasa; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Cerdanyola, Maria Reina; i la coordinadora del Campus Ítaca, Cristiane Guerau.
El Campus arriba aquest any a la seva onzena edició; un programa que, segons Montserrat Antón, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació, va començar de forma molt discreta amb la participació de només 40 nois i noies que s’han convertit aquest any en més de 400. Segons Antón, el Campus es planteja com una manera d’apropar la universitat als estudiants d’ESO d’una forma engrescadora, seriosa i entenedora. L’objectiu és transmetre a aquests joves la importància de la formació.
L’integrant de la comissió acadèmica del Consell Social de la UAB, José Manuel Tapia, recordava com el mític Ulisses va aconseguir tornar a la seva pàtria, Ítaca, gràcies a la saviesa i el coneixement. Tapia convidava a tots els estudiants a seguir el camí cap a Ítaca i lloava la tasca que es desenvolupa al campus de dinamització i desenvolupament de vincles entre la societat i la universitat.
La cap del Servei d’Innovació i Formació d’Educació Secundària del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Pilar Carasa, també destacava l’esforç i les ganes d’entesa entre ajuntaments, Universitat Autònoma de Barcelona, instituts i professionals per fer possible el Campus Ítaca.
Carasa convidava a tots els alumnes a continuar treballant, esforçant-se i formant-se per acabar sent més savis i experts.
L’aprenentatge és molt important però també ho és l’educació en valors, assegurava ahir la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Cerdanyola, Maria Reina. Aquests valors també es transmeten al Campus Ítaca que, segons Reina, es combinen amb el coneixement des d’una perspectiva de futur; el futur dels alumnes. Per a la regidora, “la recerca, el coneixement i la formació són eines imprescindibles per a que la societat avanci”.
Els alumnes han gaudit de dues setmanes intenses al Campus però el camí cap a Ítaca, el camí del coneixement, segons la coordinadora del Campus, Cristiane Guerau, continua i ha de continuar,
Guerau tenia paraules d’agraïment per als més de 400 alumnes que han passat per la Universitat Autònoma de Barcelona en aquesta edició i que s’han esforçat al màxim.
Els estudiants han fet estades de dues setmanes de durada repartits en tres torns. Hi han realitzat diferents activitats tutelats per docents de la universitat, han treballat en la resolució de problemes, han discutit sobre temes que els afecten i han conviscut amb companys d'entorns socials diversos. L'objectiu és animar els alumnes a continuar estudiant després de l'ensenyament secundari obligatori. Per això, el programa es dirigeix a estudiants amb bones capacitats acadèmiques que, pel seu entorn social o familiar, potser no sempre se senten atrets per l'opció de seguir estudiant.
Ahir, ells eren els grans protagonistes i, per aquest motiu, tenien l’oportunitat de presentar els seus projectes davant professors i familiars en un auditori ple a vessar. L’accessibilitat als mitjans, els robots que resolen problemes quotidians, el color de la física al marketing o els mites i realitats sobre la fecundació han estat alguns dels temes d’estudi per als alumnes.
Cada jornada al Campus Ítaca es desenvolupava entre les 9 h i les 18 h. A més de realitzar projectes en grup, els estudiants han participat en tallers, debats i concursos de relats, s'han familiaritzat amb el campus de la UAB i han fet sortides a Barcelona per conèixer els museus del centre de la ciutat. Han realitzat també diferents tipus d'activitats culturals: teatre, plàstica, música, dansa...