Colòmbia serà la protagonista de la quarta edició d' 'Altres veus, altres ámbits'
16 d'octubre de 2007 a les 0:00Els jardins del museu de Ca n'Ortadó acolliran el proper diumenge la celebració de l'activitat que inclourà exposicions, música, una mostra d'artesania, un taller d'arepas i una lectura dramatitzada de 'Cien años de soledad' de Gabriel García Márquez, entre d'altres
El diumenge, 21 d'octubre, dins del marc del programa "Història, art i natura al Museu Ca n'Ortadó", es realitzarà la quarta edició de l'activitat "Altres veus, altres àmbits" dedicada al país o països d'origen de la població immigrant de Cerdanyola amb l'objectiu d'apropar els habitants de la ciutat a la cultura d'alguns dels seus conciutadans i conciutadanes. En aquesta ocasió el país escollit ha estat Colombia.
"Altres veus, altres àmbits" és una activitat organitzada per les regidories de Cultura i Immigració amb la col·laboració de persones i entitats de la ciutat amb l'objectiu de divulgar entre la ciutadania les terres i cultures d'origen de persones que, procedents d'altres països, han triat Cerdanyola per viure. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Consol Pla, va destacar que l'activitat "sempre aconsegueix els seus objectius".
La segona comunitat d'immigrants a Cerdanyola
Aquest any, el país escollit és Colòmbia, un país de l'Amèrica llatina de gran riquesa cultural i paisatgística, però del que en sabem molt poca cosa o el poc que sabem està condicionat pels conflictes interns del país. El regidor d'Immigració, Gustavo Arias, va explicar que Colòmbia és una de les principals comunitats de residents a Cerdanyola ja que ocupa la segona posició, amb 386 empadronats. Arias va destacar que amb l'activitat descobrirem "què és Colòmbia, com és la seva gent, la seva cultura i també la seva gastronomia.
Els dos objectius principals d'"Altres Veus, altres àmbits", són segons Arias, donar a conèixer Colòmbia, però també que es conegui la ciutat acollidora, Cerdanyola i per això s'ha programat una visita al museu de Ca n'Ortadó. El regidor d'Immigració també va remarcar la col.laboració de les dues regidories, Cultura i Immigració, de l'entitat El Mate i de diferents ciutadans colombians en l'organització de l'activitat.
Pel que fa al programa, Gustavo Arias, va destacar les exposicions "Colòmbia Altres Veus, altres àmbits", "Al son de la tierra" i "Soy colombiano", cedides pel Consolat de Colòmbia. També està previst, aprofitant el 40 aniversari de la seva publicació, una lectura dramatitzada de "Cien años de soledad", de Gabriel García Márquez. A més, es podrà fer una degustació de la gastronomia colombiana.
Altres activitats
El regidor d'Immigració va citar a l'entitat Vespres Literaris que ha col.laborat amb l'activitat dissenyant un punt de llibre amb cites de la literatura colombiana. A més, una altra entitat, la XISC projectarà el proper dijous, 25 d'octubre, la pel.lícula "Perder es cuestión de método", una adaptación de la novel.la de Santiago Gamboa.
Per la seva banda, Graciela Sierra, una colombiana afincada a Cerdanyola des de fa gairebé tres dècades, va destacar la significació de celebrar una activitat d'aquest tipus. Per a Sierra "és molt important que els colombians ens coneguem i ens donem a conèixer perquè estem molt dispersos". Els originaris de Colòmbia a Cerdanyola no disposen actualment de cap entitat que els representin i es troben agrupats El Mate, que acull diverses nacionalitats.
"Altres Veus, altres àmbits" començarà amb la benvinguda amb cafè i arepas, es podran veure tres exposicions, una mostra d'artesania, un taller d'arepas i una taula de tursme i literatura colombianes. A dos quarts d'una està prevista una lectura dramatitzada de 100 años de soledad i a la una del migdia es podran sentir els sons colombians; amb la guirarra de Miguel Ángel Saez, la bandurria de Jorge Casanova i la flauta, de Dani Arias. L'acte finalitzarà amb una degustació de gastronomia colombiana.
L'any 2004 va ser l'entitat el Mate, que aplega persones originàries de l'Uruguai, la que va obrir aquesta proposta d'apropament cultural. L'any 2005 l'activitat es va dedicar al Magrib i al 2006 a Romania