Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Com ens mourem en transport públic d'aquí a poc temps

Com ens mourem en transport públic d'aquí a poc temps

7 de juliol de 2017 a les 8:34

El Secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, anuncia la intenció de crear la T Mobilitat de cara a la tardor del 2018, un títol que canviarà molt significativament l’actual paradigma de la mobilitat.

Audios

07-07-2017 Ricard Font

D’aquí a poc temps canviarà radicalment la manera com els usuaris fan servir el transport públic. Primer a Barcelona i més tard a tot Catalunya s’imposarà una nova targeta de transport que funcionarà d’acord amb la mobilitat real de cada ciutadà, sense necessitat de recórrer a títols de transport múltiples.

Ricard Font va anunciar que la Generalitat té en marxa la gran revolució en matèria de mobilitat i que no és altra cosa que la T Mobilitat i que comportarà diferents canvis. Un primer, un canvi tecnològic, ja que passarem a pagar amb un xip a la nostra targeta o al nostre mòbil i, a partir del mateix, disposarem d’una aplicació que ens donarà tota la informació del transport públic en temps real i que ens dirà quina és la millor opció que podem utilitzar.

Un segon element que permetrà aquesta T Mobilitat és un canvi tarifari, és a dir, el canvi de corones actual per un model quilomètric i zones planes. És a dir, pagar per la distància real que s’ha fet amb transport públic.

I pel que fa a les zones o tarifes planes, a partir del moment que es posi en marxa la T Mobilitat hi haurà una tarifa plana, que vindria a ser el que avui en dia és la zona 1, la qual està finançada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a través de l’IBI que paguen els ciutadans dels 18 municipis que estan a la corona número 1 i que, segons Font, podrien ser finalment 36 municipis, entre els quals es troba Cerdanyola. Un tercer element serà canviar de manera progressiva un sistema de 88 títols a un altre i únic en el que qui més utilitzi el transport públic menys pagui.

Respecte a quan aquest canvi serà efectiu, el Secretari de Territori i Mobilitat anuncia que serà durant la tardor del 2018 i durant un temps conviuran el sistema nou amb el vell.

Altres beneficis d’aquesta T Mobilitat és, d’una banda, que les administracions tindran més informació sobre quan, en quines hores i en quin moment s’està utilitzant més el transport públic, la qual cosa permetrà poder dimensionar l’oferta a la demanda i, de l’altra, que hi haurà un prepagament i un postpagament, és a dir, un usuari es donarà d’alta del servei i al final de mes pagarà pels viatges que ha fet.

A la tardor de 2017 es farà una prova pilot a la línia 9 del metro de Barcelona, un any després començarà la implantació al conjunt de l'ATM de Barcelona i a la tardor de 2019 s'iniciarà el desplegament a tot el país.

Canvis en l'actual marc de transport

Font considera que el marc actual en el qual ens movem patirà diversos canvis. Des d’un punt de vista de la mobilitat privada, vaticina que passarem del cotxe actual contaminant a un altre elèctric, també passarem del cotxe particular a un altre connectat, el qual permetrà reduir el temps de congestió, ja que parlaran amb carreteres intel·ligents i també, d’aquí a pocs anys, passarem al cotxe sense conductor, la qual cosa canviarà l’actual paradigma de la mobilitat actual.

Des del punt de vista de les polítiques de mobilitat, Font diu que estaran presidides per dos elements. Un primer, per un compromís per lluitar contra el canvi climàtic i per la lluita contra la contaminació. Tot això obliga a tenir una major oferta de transport públic i la reducció a l’entorn de la regió metropolitana. I finalment, quines han de ser les vies per finançar les vies d’alta capacitat, és a dir, els peatges. En aquest sentit, des de la Generalitat es pregunten si és més just que entre tots les paguem o les paguin qui més les utilitzin.