Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Comença la campanya porta a porta per a la recollida d'orgànica
Comença la campanya porta a porta per a la recollida d'orgànica

Comença la campanya porta a porta per a la recollida d'orgànica

12 de setembre de 2005 a les 0:00

Els ciutadans de Cerdanyola han començat a rebre a partir d’avui dilluns visites als seus domicilis d’un seguit de joves monitors, visiblement identificats, que ens expliquen la necessitat de separar la matèria orgànica de la brossa i que distribuiran alguns materials d’ajuda per tal de poder fer-ho fàcil. La campanya, que s’allargarà fins al mes de desembre, té com a objectiu incidir en la conscienciació ciutadana a l’hora de col·laborar en la recollida selectiva orgànica.  

A la nostra ciutat hi ha dos barris que ja fan la separació de la matèria orgànica: Tiana-Pont Vell des del 1999, i Bellaterra des del 2003. Ara l’Ajuntament ha decidit desplegar aquest servei a tota la població i per això endega una gran campanya informativa els darrers quatre mesos del 2005, demanant a la ciutadania que triï bé la matèria orgànica a casa, que la dipositi en el contenidor adient de color beige i tapa marró que trobarà al carrer. Després l’Ajuntament recollirà aquesta matèria orgànica i la portarà a l’Ecoparc Montcada, per treure’n biogàs i compost. Com més ben triada arribi la matèria orgànica a la planta, més energia neta i un compost de millor qualitat se’n traurà. 

Les visites a domicili es duran a terme fins al 31 de desembre de 2005, en uns horaris de 10h a 14h i de 15h a 18h, de dilluns a divendres. Els monitors ambientals distribuiran alguns materials d’ajuda a l’hora de separar: un fulletó informatiu, una galleda marró i unes bosses compostables, fetes de blat de moro, que segueixen el mateix procés que la matèria orgànica a l’hora de convertir-se en compost. Encara que aquestes bosses compostables són la millor opció per posar la brossa orgànica, el més important és que la ciutadania faci bé la tria del que llença com a matèria orgànica, encara que després hagi d’utilitzar un altre tipus de bossa.

La regidora d’Ecologia Urbana, Rosa Guallar, parlava d’una campanya bidireccional, "ja que els monitors informaran als ciutadans sobre la recollida orgànica, però al mateix temps recolliran tot tipus de suggeriments que seran tinguts en compte posteriorment per a millorar la recollida".

La campanya anirà més enllà dels tres mesos del porta a porta i s’allargarà durant mig any amb l’organització de xerrades, debats, punts d’informació al carrer i visites a les instal·lacions de tractament de residus. 

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, parlava de la gestió de residus com d’una de les prioritats de l’actual mandat, "en la que més que mai es fa necessària la implicació activa de la ciutadania en el seu dia a dia. Les dades de la recollida selectiva ens permeten parlar d’una actitud positiva per part dels ciutadans i ser optimistes de cara al futur".

La normativa europea i la llei catalana obliguen a separar la matèria orgànica en origen i a dipositar-la en el lloc adient perquè sigui tractada correctament i es pugui aprofitar, gravant amb un cànon l’excés de residus que es duen a l’abocador. La posada en marxa de la recollida d’orgànica suposa un increment d’uns 610.000 euros a l’any en la inversió econòmica de l’Ajuntament. L’alcalde recordava que "es va aprovar una taxa de residus per ajudar a fer front a la nova situació, però ara per ara aquesta taxa està ajornada i no s’aplicarà, amb les correccions necessàries, fins a fer una avaluació del funcionament del servei".

La matèria orgànica suposa aproximadament un 40 percent en pes de la bossa d’escombraries. Per tant l’orgànica és el punt clau de tot el programa de gestió de residus. La matèria orgànica llençada al rebuig embruta, fa pudor, contamina. En canvi la matèria orgànica ben triada a la cuina i dipositada en els contenidors corresponents per tal que el municipi en pugui fer la recollida i portar-la a les plantes de tractament adequades, permet obtenir biogàs per produir energia neta com a combustible per a vehicles o calefacció, i compost per a l’agricultura i la jardineria.