Comença l'esporga de 4.500 arbres per millorar la seva adaptació als carrers
3 de novembre de 2008 a les 0:00
L’Ajuntament de Cerdanyola ha iniciat l’esporga d’uns 4.500 arbres repartits per tot el municipi, majoritàriament exemplars situats a la via pública. L’esporga es realitza per motius de seguretat i intentant afectar el mínim número d’arbres que sigui possible ja que no beneficia la salut, contra el que molts pensen.
Molts cerdanyolens es trobaran aquests dies operaris de l’àrea d’Espai Públic de l’Ajuntament fent l’esporga dels arbres. Seran uns 4.500 arbres de tots els barris de la ciutat els exemplars que es veuran afectat per la poda, però els responsables municipals remarquen que seran el menor número possible ja que l’esporga no beneficia la salut dels arbres. La poda es realitza normalment per evitar que els arbres toquin el cablejat elèctric, afectin als edificis o no interfereixi negativament en el seu entorn.
El regidor de l’Espai Públic de l’Ajuntament, Alfons Escoda, explica que un arbre sa no cal que s’esporgui ja que només s’ha de tractar exemplars que s’hagin d’adaptar millor a la via pública i per raons de seguretat.
Segons Escoda, moltes persones tenen una visió errònia sobre l’esporga ja que es fonamenten en diversos tòpics falsos. Aixa, la poda no enforteix ni rejoveneix un arbre, no ajuda a que no hagi al.lèrgies i no elimina mosquits. Altres errades populars sobre l’esporga són que la poda redueixi el risc de trencada de les branques a causa del vent o que augmenti la seva esperança de vida. Tampoc és cert que l’esporga redueixi l’alçada de l’arbre donat que els nous brots s’allarguen ràpidament, ni que limiti l’ombra ja que les noves fulles que creixen són molt grans.
Enric Ribas, tècnic de jardineria de l’Ajuntament, demana a la ciutadania que es fixi en la riquesa que suposen els arbres. Segons Ribas, no ens adonem de la bellesa d’aquests éssers vius. Els responsables d’Espais Públics alerten igualment contra la realització d’esporgues mal fetes ja que trenquen les característiques naturals dels arbres i en molts casos provoca que siguin irrecuperables al llarg del temps. Enric Ribas destaca que a la ciutat es veuen nombrosos arbres afectats per una mala esporga passada i que ara apareixen con exemplars torturats.
D’altra banda, els responsables municipals consideren superat l’efecte de la plaga que l’any passat va provocar la mort d’alguns xiprers. Alfons Escoda explica que la plaga va afectar arbres d’arreu de Catalunya, però que la reacció va ser ràpida i això va permetre salvar la majoria dels xiprer de Cerdanyola. Escoda indica que ja s’estan replantant xiprers en diferents indrets de Cerdanyola, com el Parc Cordelles.