Comença el Roser de Maig amb esperit de festa popular
29 d'abril de 2016 a les 12:50Des d'avui divendres i fins dilluns, s'han programat activitats per a tots els públics amb les novetats de la Platageta del Riu Sec al Parc Xarau i el 1r Baixcarnyola. El pregó de la festa anirà a càrrec del cerdanyolenc Albert Roma.
Comencen els dies de la Festa Major del Roser de Maig amb l'objectiu d'avançar cap a un model de festa popular organitzada íntegrament des de les entitats ciutadanes amb una oferta d'activitats ja consolidades i algunes noves propostes com la Platgeta del Riu Sec, un punt de trobada d'entitats i activitats diverses, o la baixada de carretons que esperen arrelar-se a Cerdanyola. A més, el Roser compta enguany amb tres personatges, la Roser, la Rosario i la Rosita, que voltaran pels carrers informant de tot allò que calgui saber sobre la festa major.
El pregó del Roser 2016, després de la cercavila d'inici, anirà a càrrec d'Albert Roma, veí de Cerdanyola que actua com a socorrista de ProActiva Open Arms salvant vides a les costes gregues. Roma assegura que és un honor i avança que estarà nerviós en el moment d'obrir el Roser de maig aquest divendres a partir de les 19.30h des de la balconada de l'Ajuntament.
Roma avança que convidarà a gaudir de la festa, però també a ser conscients que hi ha altres preocupacions i que tindrà la ment posada en els seus companys que en aquells moments estaran al Mediterrani.
El Baixcarnyola
Una de les grans novetats del Roser és la I Baixcarnyola, la baixada de carretons que es farà pel carrer del Foment demà dissabte dia 30 d'abril en dues tandes, a les 17,30 i 18,30h. L'activitat ja ha viscut el seu primer èxit al assolir-se el cent per cent de les 30 inscripcions possibles.
Octavi Moreno, president de l'Associació de l'Esport de Cerdanyola i membre de la comissió de festes del Roser de Maig, explica que la Baixcarnyola recupera una baixada de carretons de fabricació artesanal que es va fer ja fa molts anys. Ara torna amb la voluntat d'esdevenir un clàssic a la programació del Roser i per posar-se en marxa s'ha escollit la baixada del carrer del Foment, que es considera un bon tram per veure com funciona la iniciativa.
Els carretons han de ser de construcció pròpia i tenir com a mínim 3 rodes, sistema de direcció, sistema de frenada i no poden dur ni pedals, ni motor, ni sistema propulsor de cap mena. Els carretons només es poden moure amb la força de la inèrcia del circuit i per la propulsió dels braços i cames dels tripulants. Tots els participants han de dur casc integral i és recomanable vestir pantalons llargs, màniga llarga, guants, colzeres i genolleres.
El Holi Roser
El Roser de Maig continua fidel a activitats de provat èxit com la Mostra de Cuina Mediterrània, el Mercat Modernista, la Fira d'Artesania, el Castell de Focs, el Holi Roser, les proves esportives i tot el gruix d'activitats relacionades amb la cultura popular catalana, enguany amb la novetat d'una trobada de bèsties de foc el dissabte 30 d'abril.
Precisament del Holi Roser canvia enguany d'ubicació. Es farà al Parc del Turonet, dissabte, a les 11h. Segons explica Eric Ortega, coordinador de l’Esplai del Roser, El Holi, també conegut com el festival dels colors, és una antiga festa religiosa hindú que s'ha tornat molt popular. La celebració consistirà en llançar-se pols de colors brillants unes persones a altres com a símbol de felicitat per l’arribada de la primavera, la qual cosa es farà en dos moments de l’acte, tot depenent de com vagi la venda de pols.
Ortega també explica que durant aquesta edició s’han preparat diverses sorpreses. Una d’elles la voluntat d’aconseguir un Rècord Guiness consistent en que quan es llencin els pols, aquests facin una forma de signe de la pau al cel. Una fita que va molt lligada al projecte educatiu de l’Esplai molt arrelat a l’educació per la pau.
La festa del foc
Per la seva banda, els Diables de Cerdanyola tindran també una destacada presència a la festa major d’enguany. Una participació que començarà avui divendres a les 19h, a la cercavila inaugural i que continuarà dissabte, a les 10 de la nit amb el correfoc.
El cap de colla dels Diables de Cerdanyola, Miguel Ángel Bretos, explica que la Cercavila tindrà la seva sortida al carrer de Sant Ramon, continuarà per Sant Martí fins arribar a l’Ajuntament. Quant al Correfoc, aquest també comptarà amb la participació de les Colles de Diables de Barberà i el seu recorregut ser per la plaça Josep Viladomat, Av. de Catalunya, carrer Francesc Layret fins a l’Ajuntament.
El cap de colla també destaca la novetat que representa la primera participació a la Festa Major del Roser de Maig de la nova bèstia La Puput Diabòlica.
Altres novetats posades de relleu a la festa major d’enguany són: d’una banda, la Trobada de Bèsties de Foc, que comptarà amb la participació del Drac de Montcada; el Poll Foll de Ripollet; el Bitxo de Terrassa; el Gripau de les bruixes del Nord; el Drac de Granollers i el Drac Gorgui i el Toro de Cerdanyola. I de l’altra, la seva participació a la baixada de carretons.
Activitats infantils
Les activitats infantils començaran divendres 29 amb la companyia Pentina el gat, dissabte hi haurà tallers i jocs al Parc Xarau, diumenge es celebra el primer aniversari de l'obertura de l'Espai Infantil amb una jornada de portes obertes i un concert i dilluns dia 2 de maig es farà l'acte central amb diversos espais adreçats a nens i nenes de diferents edats i un espectacle de circ.
Els concerts de festa major es realitzaran al Turonet i a la Platgeta del Riu Sec, al Parc Xarau, i desfilaran bandes com La Salseta del Poble Sec, The Txandals, Fanfarrai, Itaca Band, The Risas, Amelie, o dins l'Amiant Fest, dedicat a les bandes emergents, hi actuaran The Stagpies, Opatov i The Saurs. L'escola Aulos organitza un concert de bandes de l'escola municipal de música, amb la presència de la Jove Orquestra d'Acordionistes del Vallès, integrada per nens i nenes de 7 a 14 anys.
Altres concerts són els del Conservatori de Terrassa, Escola Pia de Sabadell i El Musical de Bellaterra amb la presentació de l'Orquestra de Joves Acordionistes del Vallès i la participació de la Jonies Band a la Pl. J. Grau i Altayó a les 11.00 hores. També el de La Banda del Látigo a les 15.00 hores al Parc Xarau, el concert participatiu de Cercles de Percussió en el qual tothom participar sense coneixements previs de percussió ni de música, Revival! Tribut a Creedence a The 1916 Irish Pub a les 23.00 hores, el grup Jules a les 20.00 a Cal Pinxo, el folk irlandès d'Irish Corner a les 23.15 a la plaça Abat Oliva o la Jam Session oberta a tots els estils a la Sala Circus a partir de les 01.00 hores.
Al Turonet s'esperen dissabte els concerts més multitudinaris amb les actuacions, a partir de les 23.15 de Timon Republik –reggae, punk, latin, ska...-, The Risas a les 00.45 hores i els Ítaca Band a les 02.45 hores.
El diumenge 1 de maig serà un dia on la música que sonarà serà més pop i també indie. Destaca aquest dia l'actuació al Turonet del grup Amelie a les 21.30 hores, un grup de pop-rock que arrosseguen multituds i que han grabat el seu tercer disc en anglès.
Diada castellera
La Diada Castellera dels Castellers de Cerdanyola serà aquest diumenge, 1 de maig, a les 11.45 hores, amb la participació d'altres dues colles: els Castellers de Barcelona i els d'Esplugues. Miquel Àngel González, un dels membres de la colla local, explicava a Cerdanyola Ràdio durant la Diada de Sant Jordi que es tracta de la festa grossa per a la colla local i que segur que faran una bona actuació, però manifesta la necessitat de comptar amb més gent als assigs i a la plaça per tenir més pinya