Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Compartint respostes sobre la violència masclista

Compartint respostes sobre la violència masclista

26 de novembre de 2014 a les 14:11

La Jornada 'Violències sexuals: manifestacions contemporànies' realitzada al MAC Can Domènech ha dedicat una taula rodona, sota el títol 'Compartint respostes', a parlar de l'abordatge de la violència sexual des dels centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva i des dels serveis d'atenció a les dones a Cerdanyola, a més de tractar el tema de l'acompanyament i suport psicològica de les víctimes i les actuacions dels Mossos d'Esquadra en els delictes de ciberassetjament.

La responsable d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Barcelona Ciutat, Cristina Martínez Bueno, va explicar que un estudi aleatori fet a 1.015 dones usuàries de 24 centres ASSIR de Catalunya, revela que un 37% d’elles van admetre haver patit algun tipus d’agressió sexual durant la seva infantesa i adolescència, "la majoria casos de tocaments, però també diversos casos de penetració no consentida". El 65% d’aquestes dones no havia explicat mai que havia patit abusos sexuals. Aquestes dones que han patit abusos durant la infància i adolescència "presenten major freqüència d’embaràs no planificat i tenen més antecedents d’embarassos interromputs i d’infeccions de transmissió sexual que aquelles que no ho han patit".

Martínez Bueno creu que només veiem la punta del iceberg d’un problema molt estès, "ja que només un 9% de les dones que han patit abusos ho expliquen, mentre la resta prefereix mentir, a elles mateixes i al seu entorn, com a mecanisme de supervivència, i és aquí on els professionals de la salut sexual haurien d’aprofitar la seva posició privilegiada en la detecció del problema per ajudar a prevenir, actuar i trobar respostes".

El Centre d'Informació, Atenció i Recursos per a Dones (CIARD) de Cerdanyola, La Caseta, és un equipament específic per a dones que està gestionat pel Programa de Dones i Polítiques d'Igualtat de la Secció de Drets Civils. La tècnica de Dona i Polítiques d’Igualtat, Dolors Toló, va explicar que des de la seva creació, el CIARD "ha volgut anar més enllà del servei pur i dur d’atenció a les dones que hi puguin acudir i fa conviure en el mateix espai les polítiques d’igualtat municipal i el treball de prevenció de la violència de gènere als centres educatius de la ciutat".

El psicòleg i formador en matèria de violència domèstica, Rubén Sánchez Ruiz, creu que la perspectiva de gènere "és imprescindible en tots els serveis que intervinguin en casos de violència masclista. El suport emocional que es dóna a les víctimes per a que puguin desenvolupar la seva capacitat de resiliència ha d’estar basat en una intervenció terapèutica enfocada cap a la recuperació, amb una actitud acollidora, sensible, extremadament propera i humana". Sánchez Ruiz va insistir en ser respectuosos amb el ritme de recuperació de la víctima, duri el que duri, i va recomanar als professionals de l’atenció a víctimes de violència masclista "a formar-se també en conceptes jurídics que ajudin a la dona a situar-se en un món desconegut, que genera inseguretats i angoixa, i que sovint genera unes expectatives que no es compleixen".

Els Sotsinspector de Mossos d’Esquadra, Antoni Pastor Caballero, va donar alguns consells bàsics per evitar casos de ciberassetjament, com recordar que "tot allò que es penja a les xarxes socials queda a l’abast de tothom i és millor no convertir la nostra vida en un diari públic que pugui veure qualsevol", recordant també que la revelació de secrets en xarxa és un fenomen que ha augmentat espectacularment els darrers anys. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, del gener a l’octubre de 2014 s’han recollit 10.995 denúncies per violència masclista i s’han practicat 4.755 detencions per aquest motiu, una prova prou palpable de la magnitud del problema.