Concentració de protesta contra els darrers casos de violència masclista
20 de desembre de 2018 a les 12:43La plaça de Francesc Layret es va omplir de persones indignades com a protesta pels darrers casos de violència contra les dones, com el recent de la professora Laura Luelmo, assassinada a Huelva fa uns dies. Durant l'acte, es va fer un crit de ràbia d'un minut, es van escriure missatges al terra amb guix i es va llegir el manifest de la jornada del 25N.
Desenes de persones es van concentrar ahir a la plaça de Francesc Layret per protestar per l'assassinat de la professora Laura Luelmo i altres casos recents de violència contra les dones.
Convocades pel col·lectiu feminista La Figa Rebel, les persones concentrades van fer un "crit de ràbia" substituint així l'habitual minut de silenci de les concentracions, es va guixar el terra amb missatges contra la violència masclista i es va tornar a llegir el Manifest de la Jornada Contra la Violència vers les Dones del 25 de novembre.
Durant l'acte, membres de La Figa Rebel van recordar alguns casos recents en els que creuen que s'ha exercicit la violència com el cas ja arxivat "d'explotació i violació de les jornaleres de Huelva, pel dictamen d'abús sexual i no violació de la Manada, per l'abús i violació patits per l'actriu Thelma Fardin per part d'un company molt més gran que ella", entre altres.
Eradicació de les violències masclistes
Després es va donar pas a la lectura del manifest que l'entitat va llegir pel 25-N i en el que es denuncia i exigeix "l’eradicació de totes les violències masclistes que pateixen les dones cada dia arreu del món". També es recorda "amb ràbia" totes les dones assassinades per violència masclista que ja no hi són assenyalent "els culpables i responsables: el masclista que mata junt amb un Estat que ens desprotegeix i un sistema que els empara".
A més, s'afirma que la violència masclista mata lentament quan imposa tasques domèstiques i de cures a les dones com si fos un deure natural i exclusiu de dones i "matant el nostre temps limitant les nostres oportunitats".
A l'escrit s'assegura que també hi ha violència quan s'imposa a les dones "cànons de bellesa impossibles que ens diuen com hem de vestir-nos i actuar, matant la nostra autoestima i llibertat o quan ens fa estar sempre alertes a les nit de festa o tornant a casa, matant el nostre dret a viure en pau i llibertat".
El text també recorda que "seguim sent infravalorades a la feina a nivell salarial i personal, matant la nostra autonomia i dignitat".
Denúncia del sistema heteropatriarcal
Per això, indiquen, "seguirem denunciant la perpetuació d'un sistema heteropatriarcal i capitalista que és la base de totes les violències masclistes" ja que creuen que "el sistema capitalista, mitjançant la divisió sexual i racista del treball, crea i perpetua les desigualtats socials entre les persones i pobles". A més, creuen "que és una qüestió de justícia i llibertat construir una nova societat sense aquestes violències ni discriminacions" i demanen "deixar d’assignar estereotips a cada persona des que neix, prohibir a la publicitat, a la moda, a qualsevol espai mediàtic o d’oci, cosificar la dona, formar professionals públics, des de la Justícia fins l’àmbit sanitari en perspectiva de gènere i trencar amb tot el mandat de masculinitat dominant que ens inoculen de que l’home sexi és el violent".