Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Concienciar la població per integrar el malalt mental a la societat

Concienciar la població per integrar el malalt mental a la societat

9 de desembre de 2008 a les 0:00

Aquesta tarda, a les 19,30 hores, l’Ateneu acollirà una conferència titulada “La salut mental és cosa de tots”, a càrrec de l’equip del Servei de Salut Mental de Sant Joan de Déu de Cerdanyola. L’acte s’emmarca en la campanya d’activitats que es realitzen a la ciutat per a La Marató de TV3 del proper diumenge dedicada a les malalties mentals greus.

Un dels ponents, el doctor Carlos Carmona comenta, fent referència al títol de la conferència, que la salut mental és cosa de tots perquè “col.loca a la persona amb aquests tipus de malalties en una posició de vulnerabilitat i marginalitat davant la societat que ha de fer tot el possible per integrar-la”.
Per a Carmona, la societat ha de reconèixer el malalt mental “com a qualsevol ciutadà de ple dret” perquè integrar el malalt “forma part del tractament” ja que amb “les intervencions terapèutiques dels professionals no n’hi ha prou”.

El doctor Carmona explica que un cop detectada la malaltia, el mateix pacient i la seva família viuen el procés en dos moments diferents. Al principi, la situació es viu amb angoixa i desconcert i les famílies necessiten suport i informació. En una segona fase, quan la malaltia està estable, el pacient pot portar una vida més adaptada, però les famílies encara necessiten molt de suport perquè han d’afrontar el futur dels seus familiars.

Amagar la malaltia per por a l'estigmatització

El psiquiatre del Servei de Salut Mental assegura que encara avui dia hi ha persones amb malalties mentals que amaguen la seva patologia per por a ser estigmatitzades i algunes vegades és la mateixa família qui oculta el problema. Carlos Carmona remarca que hi ha un percentatge important que no contacta amb els serveis sanitaris.

Les malalties mentals greus, objectiu de La Marató de TV3 d’enguany, són els trastorns bipolars, l’esquizofrènia, la depressió major i el Dèficit d’Atenció. Els tractaments actuals combinen els fàrmacs, amb programes educatius, seguiment a les famílies i programes de rehabilitació on es treballa la reintegració del malalt en el medi social.
El doctor Carmona comenta que per abordar aquests tractaments es compta amb recursos suficients, però, en canvi, denuncia la manca de residències i de pisos protegits per als malalts un cop no tinguin a l’abast l’ajuda de la seva família.

El sanitari del centre local explica que el primer que s’ha de fer quan una persona o la família detecta algun problema mental és dirigir-se al metge de capçalera qui valorarà la patologia i derivarà el pacient als serveis de salut mental.

El Servei de Salut Mental de Sant Joan de Déu, al carrer d’Adam i Eva de Cerdanyola, compta amb una plantilla de 5 psiquiatres, 3 psicòlegs, 4 infermeres i una treballadora social, que atenen adults amb patologies complexes i ofereixen un servei de rehabilitació, programes psico-educatius i diversos tallers.