Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Conflictes armats i processos de pau a la VIII Setmana de la Cooperació de la UA...
Conflictes armats i processos de pau a la VIII Setmana de la Cooperació de la UAB

Conflictes armats i processos de pau a la VIII Setmana de la Cooperació de la UAB

15 d'abril de 2013 a les 14:04

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB acull del 16 al 19 d'abril la VIII Setmana de la Cooperació de la UAB, enguany sota el títol 'Pau i violències al món actual'. L'objectiu d'aquestes jornades, organitzades per la Fundació Autònoma Solidària, és analitzar diferents conflictes armats, principalment a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, i reflexionar entorn el paper de la societat civil en la construcció de pau. L'activitat està reconeguda amb 2 crèdits de lliure elecció i 1 crèdit ECTS.

La VIII Setmana de la Cooperació de la UAB presenta una variada proposta d'activitats, tals com xerrades, taules rodones, tallers, cine fòrums, exposicions, i teatre; que es duran a terme amb la participació de persones expertes, tant de la UAB com d'institucions externes, centres de recerca, organitzacions socials catalanes i llatinoamericanes i col·lectius de solidaritat internacional.

Estel Peix, de la Fundació Autònoma Solidària, explicava que les jornades "volen ser un espai de reflexió al voltant de les causes que originen els conflictes armats al món, centrant-se enguany en les violències a Amèrica Llatina i Àfrica. També es facilitarà l'aprenentatge d'eines d'acció de la resistència pacífica que han anat sorgint des de la societat civil de països del Sud".

L'Anuari Alerta 2012 de l'Escola de Cultura de Pau identifica 40 conflictes armats i 90 escenaris més de tensió política i social a tot el món, la majoria dels quals segueixen encara latents. La principal causa d’aquest estat de violència és la pobresa i la creixent desigualtat en la distribució de la riquesa. L’espoli de recursos naturals a càrrec d'empreses transnacionals apareix en primer pla com a causa de violència, vulneració de drets humans i agressions al medi ambient i salut pública.

La VIII Setmana de la Cooperació vol explicar que "tot i semblar que es tracta de conflictes molt llunyans i que no ens afecten, molt sovint venen generats pel model econòmic, energètic i de consum dels països del Nord". Una actitud de consum responsable i la implicació en espais col·lectius en defensa de drets, formaria part del nostre deure com a ciutadans capaços de proposar alternatives al model actual. Les jornades tractaran diverses experiències d’organització popular per establir mecanismes de resistència pacífica, uns processos en els quals les dones desenvolupen un paper fonamental, establint les bases que puguin facilitar que els processos de pau arribin a bon termini.

Arcadi Oliveres serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la vuitena edició d’aquestes jornades demà dimarts a les 10 hores i Rafael Grasa, del Departament de Dret Públic de la UAB, parlarà sobre els conflictes armats i construcció de pau a l’Àfrica Subsahariana, concretament el cas de Mali, a partir de les 12 hores. Així mateix, s'abordaran qüestions com el tractament que fan dels conflictes els grans mitjans de comunicació de la mà de Xavier Giró, de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes UAB (dimarts 16 a les 15 hores); les implicacions de la banca en la indústria de guerra, amb la participació de Jordi Calvo, del Centre Delàs de Justícia i Pau, i Tica Font, de l’Institut Català Internacional per la Pau (dijous 18 a les 10 hores) ; i el paper de les dones com a constructores de pau (dijous 18 a les 12 hores).