Consciència col·lectiva i esperit crític per treballar la pau des dels munipis
4 de juny de 2014 a les 14:06Dins el programa Primavera Solidària, Ca n'Ortadó acollia ahir la taula rodona 'Cerdanyola per la Pau' que analitzava el paper de les ciutats en la protecció, promoció i garantia de la pau i drets humans.
La consciència col·lectiva i l’esperit crític és l’única manera que tenen els municipis de treballar per la pau, segons la directora de la Universitat Internacional per la Pau, Neus Sotomayor. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la taula rodona Cerdanyola per la Pau; acte que s'inclou dins el programa Primavera Solidària. Acompanyaven a Sotomayor el portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya, Dani Vilaró, i el president de l’assemblea comarcal de Creu Roja i expert en armes nuclears, Francesc Roset.
L’Ajuntament de Cerdanyola forma part des de fa dos anys de l’organització intermunicipal Alcaldes per la Pau que té com a objectiu l’eradicació de les armes nuclears i que les ciutats no tornin a ser mai més objectiu de guerres. Aquesta és una bona iniciativa i una bona manera de treballar a favor de la pau des dels municipis, segons Neus Sotomayor; una tasca que es pot potenciar promovent l’educació de la cultura de la pau, amb un desenvolupament econòmic i sostenible de les ciutats, divulgant la carta universal dels drets humans i donant lloc a una participació democràtica de la ciutadania en les decisions polítiques, entre d’altres mesures.
Per a la directora de la Universitat Internacional per la Pau la sensibilització i l’educació de la ciutadania és una tasca que s’ha de fer des de l’associació Alcaldes per la Pau perquè només amb una consciència col·lectiva es pot treballar a favor de la pau. Neus Sotomayor afirma que la pau “no és només l’absència de guerra” sinó que té en compte altres aspectes com “les persones, els drets humans i la justícia social”. El treball des dels municipis a favor de la pau ha de suposar la lluita contra la violència en totes les seves manifestacions però, sobretot, la violència estructural que, segons Sotomayor, és la més greu i important.
Estendre i donar a conèixer la declaració universal dels drets humans entre la ciutadania és un dels objectius d’Amnistia Internacional a nivell municipal. Aquest treball, explicava el seu portaveu a Catalunya Dani Vilaró, és un dels objectius compartits amb moltes altres organitzacions: els drets humans de tota la ciutadania però especialment la dels col·lectius més desafavorits; els drets econòmics, socials i culturals.
Suma d'esforços
En el mateix sentit, el president de l’assemblea comarcal de Creu Roja, Francesc Roset, manifestava que des dels municipis es poden fer moltes coses unint esforços i promovent la feina de les organitzacions no governamentals.
Roset, també expert en armes nuclears, explicava que s’han aconseguit prohibicions internacionals, com la de les armes de dispersió, gràcies a la pressió de la societat civil. Segons el portaveu de Creu Roja, ara per ara seria imprescindible la prohibició de l’ús de les armes nuclears i algunes plataformes ciutadanes ja s’han posat en marxa per aconseguir-ho. Francesc Roset explica que encara hi ha al món 9 països amb armes nuclears que reuneixen uns 18 mil caps nuclears, dels quals uns 4 mil estan operatius; és a dir, a punt per ser disparats.
El programa Primavera Solidària l’organitza l’Ajuntament de Cerdanyola i les ONG’s locals i inclou xerrades, concerts solidaris i exposicions, entre d’altres. Fins al 9 de juny als jardins de Ca n’Ortadó es pot visitar, per exemple, la mostra Camí cap a la pau dedicada a la cultura de la pau i els drets humans i organitzada per Creu Roja.
Fins a finals del mes de juny es mantindran les activitats però l’acte central tindrà lloc el 14 de juny amb el Cerdanyola Coopera a la plaça de l’Abat Oliba que enguany porta algunes novetats com l’elaboració d’un mosaic per la pau, per al qual en són necessàries 300 persones, i la presentació del projecte Cafè Ciutat. El Cerdanyola Coopera és una acció central de sensibilització en marxa a la ciutat des de l’any 2005 i que pretén difondre les activitats i projectes de les ONG’s locals envers els principis de solidaritat, cooperació, drets humans i pau.