Consells per combatre la calor
24 de juliol de 2018 a les 12:22Les temperatures altes pròpies de l'estiu poden ocasionar problemes de salut si no tenim en compte algunes precaucions, especialment entre la població més vulnerable: infants, persones d'edat avançada i persones amb malalties cròniques.
La calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. La Generalitat ofereix uns consells per evitar riscos quan fa molta calor.
A casa
-Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
-A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.
Al carrer
-Eviteu el sol directe
-Porteu una gorra o un barret.
-Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
-Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
-Porteu aigua i beveu-ne sovint.
-Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
-Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.
Al cotxe
-Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
-Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
-Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.
-Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
-Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
-Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
-No prengueu begudes alcohòliques.
S'ha de tenir una cura especial amb determionats col·lectiu com els infants, les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cròniques. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola, mireu de visitar-los un cop al dia i ajudeu-los a seguir aquests consells. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació, aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112, traslladeu-la a un indret més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.
Informeu-vos sobre els horaris dels centres d'atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
Recordeu el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliària.
Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.
Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan els dies més calorosos.
Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.