Cossos de Seguretat-Mitjans de Comunicació: una relació inevitable
19 de maig de 2004 a les 0:00La regidoria de Seguretat Ciutadana organitzava ahir a la tarda la primera de les tertúlies que portarà a terme per tractar temes relacionats amb aquest departament. La tertúlia d'ahir volia reflexionar sobre la relació entre els mitjans de comunicació i els cossos de seguretat ciutadana, i va abordar les dificultats en una relació inevitable on de vegades hi ha interessos diferents. El convidat a aquesta tertúlia era l'actual responsable del departament de premsa dels Mossos de esquadra, Carles Fernández.
El regidor de seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, explicava que fets com l'assassinat del jove de Cerdanyola el passat 7 de maig poden crear alarma ciutadana si només es presenta com un assassinat sense causa aparent. Aquesta alarma disminueix si la mort s'emmarca dins d'unes possibles causes socials que envoltaven els fets.
Carles Fernández, responsable del departament de Premsa dels Mossos d'Esquadra, comentava que en les actuacions relacionades amb el trànsit la immediatesa es molt important tot i que existeix un protocol d'actuació en el que no s'informa dels fets fins que aquests no s'hagin comunicat a la família afectada.
Pel que fa a la seguretat ciutadana o la investigació, el temps és el punt que marca la diferencia d'interessos entre la premsa i el cos de seguretat que sempre necessita més temps per realitzar la seva tasca. Això contrasta amb els mitjans de comunicació que informaran del succés tant si tenen la informació oficial com si no la tenen mitjançant fonts alternatives.
La investigació d'un fet també necessita el seu temps i en algunes ocasions s'estableix una relació de complicitat entre la premsa i els cossos de seguretat per tal de que aquesta es pugui dur a terme sense interferències. Els acords entre policia i mitjans pot consistir en una exclusiva un cop finalitzada la investigació o altres recursos com la publicació de certes noticies que ajudin a la resolució final del delicte, com va passar amb el segrest de la farmacèutica d'Olot on un diari va publicar una noticia acordada amb la policia per tal de facilitar la detenció d'un implicat.
Pel que fa a les relacions entre la premsa i els Mossos d'Esquadra , Fernandez també repassava altres actuacions del seu departament encaminades a afavorir les relacions amb els mitjans i amb els ciutadans. Entre aquestes actuacions hi ha les relacionades amb les campanyes que apropin la gestió o tramitació de denuncies, és el cas de la violència de gènere; la de les actuacions dels cossos de seguretat que evitin la sensació d'inseguretat ciutadana o la campanya que fa tres anys que es porta a terme a nivell de trànsit en la que s'ha començat a publicar fotografies fetes per radar o accidents.