Creixen les cooperatives escolars
11 de desembre de 2015 a les 15:15L'escola Carles Buïgas se suma al Programa de Cultura Emprenedora a l'Escola i juntament amb Serraperera i Xarau, han posat en marxa sis cooperatives, formades per l'alumnat de cinquè de primària, que fabricaran diferents productes que es vendran al mercat a finals de curs.
Audios
11-12-2015 Cesca i Manetes creatives
11-12-2015 Els 23 mons i Xarau Kids
11-12-2015 Pandibuïgas i Artibuïgas
El programa de Cultura Emprenedora a l'Escola continua creixent. Enguany l'escola Carles Buïgas s'ha sumat a la iniciativa i juntament amb les escoles Xarau i Serraperera han presentat les cooperatives que desenvoluparan durant tot el curs.
L’alumnat de 5è de primària d'aquests centres ha explicat, en un acte a l'Ateneu, davant l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà i de la regidora d'Educació, Elvi Vila, que ja han començat a treballar en el projecte triant el nom de les cooperatives, redactant els estatuts i escollint l'equip directiu.
Sis cooperatives
L'escola Serraperera, que participa des de la primera edició del programa, ha posat en marxa dues cooperatives: Cesca i Les manetes creatives. Els seus representants, Alba, Isaac i Maria, es mostren molt entusiasmats i destaquen la il·lusió que els produeix el treball en equip per tirar endavant un projecte comú que, a més, té una vessant solidària.
L'escola Xarau participa per segon any consecutiu en el programa i per a aquesta edició ha creat les cooperatives Els 23 mons i Xarau kids. Els representants de les mateixes, Mercè i Xavi, expliquen que faran productes fets a mà per vendre'ls al mercat de Serraperera a la primavera. Els beneficis aconseguits amb la venda dels productes aniran destinats a diferents ong's, per recuperar el capital inicial aportat i fer alguna excursió.
L'escola Carles Buïgas, que participa per primera vegada en aquesta experiència, ha posat en marxa les cooperatives Pandibuïgas i Artibuïgas. Els membres de les mateixes Iker i Mar i Alma i Miguel, respectivament, destaquen que amb el projecte volen treballar els valors del respecte, la cooperació, el treball en equip, la solidaritat, l'empatia, la honestedat i la democràcia.
El professorat expressa també la seva satisfacció per la participació en el projecte. En el cas de l'escola Serraperera, Pilar Cajaraville, implicada des de fa tres anys en el programa, indica que els centres escolars s'han de moure perquè no es pot continuar treballant amb la mateixa metodologia sempre. El programa d'emprenedoria, afirma, els va iniciar en el treball cooperatiu i interdisciplinar. A més, assegura també els agrada molt perquè coneixen tota la ciutat que també s'implica perquè tot el projecte tiri endavant.
Per a l'escola Carles Buïgas és la seva primera experiència i esperen que els sigui profitós ja que, segons comenta una de les tutores, Dolors Mors, la idea era fer un treball interdisciplinar, on poder treballar de manera més oberta totes les assignatures. Les tutores s'han proposat que l'alumnat gaudeixi amb la feina.
Tant l'alcalde com la regidora d'Educació van encoratjar l'alumnat i el professorat perquè facin una bona feina i van destacar la importància de la cooperació i el treball en equip.
Fomentar l'autonomia
El programa de cultura Emprenedora és una iniciativa que es va iniciar fa dos anys amb el suport de la Diputació de Barcelona, dels centres educatius i amb feina conjunta entre el Servei d’Educació i el de Treball i Promoció Econòmica de l’Ajuntament.
Durant el curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la localitat. L'objectiu és fomentar l'autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències social i ciutadana, lingüística, digital, cultural, artística i matemàtica en una iniciativa d'interacció amb el món real.