Crida en defensa del dret dels estrangers a la sanitat
24 de desembre de 2013 a les 13:12El Centre d'Informació al Treballador Estranger (CITE) de CCOO denuncia que la reforma d'assistència sanitària a immigrants suposa la vulneració de Drets Humans que ja ha significat la retirada de 873.000 targetes sanitàries al conjunt de l'Estat.
La xerrada, que tancava el cicle Tardor Solidària sobre l'accés a la sanitat dels immigrants, servia per llençar la proposta de la Plataforma per la Sanitat Pública de crear un grup de suport o acompanyament d'immigrants als CAPS que vetlli perquè es respectin els seus drets.
Marián Rodríguez, una de les assessores del CITE, indica que els informes d'Amnistia Internacional denuncien la mort d'una persona a les illes Balears i el testimoni de persones que han deixat de rebre tractament per malalties com el càncer. L'aplicació del decret del Govern central ha suposat la retirada de 873.000 targetes sanitàries.
El centre del sindicat CCOO de Catalunya considera que el decret del govern del Partit Popular retalla l’accés a l’atenció sanitària a les persones estrangeres en situació irregular i això vulnera els drets humans i la legalitat jurídica, i afecta directament la dignitat de la persona i la igualtat. Marián Rodríguez indica que l'argument econòmic és fals ja que la despesa sanitària d'estrangers en situació irregular "és ínfima".
Des del CITE consideren que la implicació del govern de la Generalitat ha estat positiva per garantir l’assistència sanitària a la població immigrada en situació irregular com un dret de ciutadania amb la seva vinculació a l’empadronament -com estableix el Pacte Nacional per a la Immigració- i no a la condició d’assegurat a la Seguretat Social –com planteja el decret del Govern central.
No obstant això, dels de CITE consideren que el requisit d’empadronament mínim de tres mesos per accedir a aquesta assistència és contradictori amb la igualtat en l’accés als serveis públics. D'aquests requisits, s'informava a la xerrada realitzada al MAC-Can Domènech per tancar el cicle Tardor Solidària. A la xerrada també s'informava del període transitori d’un any durant el qual la persona estrangera en situació irregular necessitarà una altra autorització per a l’atenció especialitzada Marián Rodríguez indica que el canvi normatiu no afecta finalment tant en l'accés a la sanitat com en el fet que l'atenció ja no és un dret.
En el decurs de la xerrada, membres de la Plataforma per una Sanitat Pública i de Qualitat de Cerdanyola-Ripollet van manifestar l'objectiu de crear grups de suport per acompanyar estrangers als ambulatoris i reclamar que es respectin els seus drets. L'objectiu és fer iniciatives similars a les que Impulsa a Madrid la plataforma Jo Sí Sanitat Universal que fa una crida a la desobediència civil davant de la reforma sanitària. La plataforma indica que el decret-llei del Govern central suposa l'exclusió de centenars de milers de persones del dret a rebre atenció sanitària i el repagament de medicaments i d'algunes prestacions sanitàries.