Cristina Real : ´Cerdanyola ha millorat molt la qualitat de vida en el temps dels Ajuntaments democràtics´
29 d'abril de 2009 a les 0:00
Cerdanyola Ràdio (105.3FM) continua amb les converses amb els alcaldes de la ciutat en els 30 anys d´Ajuntaments democràtics. L´alcalde actual, Antoni Morral, serà entrevistat demà a les 10h del matí.
L’alcaldessa de Cerdanyola entre els anys 1997 i 2003, Cristina Real, creu que Cerdanyola ha fet una gran evolució en aquests 30 anys d’ajuntaments democràtics aconseguint una qualitat de vida impensable temps enrera.
De la seva etapa al consistori, com a regidora i com alcaldessa, Real recorda amb satisfacció els grans avenços socials assolits, sobretot a nivell educatiu i cultural. També recorda amb satisfacció la implantació de nous sistemes de participació, la informatització de l’Ajuntament i la millora del servei al ciutadà, els treballs al voltant del Centre Direccional, l’apropament a la Universitat Autònoma de Barcelona o l’acord per a construir uns nous jutjats.
També té, però, records negatius, com el de la polèmica per la instal·lació d’un Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències al CAP Canaletes o les manifestacions per la tala d’arbres a l’avinguda de Catalunya.
Eren temps de molts esforços i treball continu que l’alcaldessa afrontava amb molta il·lusió ja que, segons indica, tenia la possibilitat de fer coses pels altres des d’un lloc de privilegi i des de la proximitat al ciutadà. Aquesta proximitat és, precisament, el que més li atreu a Real de la política municipal.
La seva introducció al món de la política
Nascuda al 1945 a Burgos, Cristina Real arribava a la nostra ciutat al 1975 i començava a treballar a la UAB, d’on, precisament, es jubila avui dimecres, 29 d’abril. La seva lluita la va iniciar des de les associacions de veïns i les assemblees de mares i pares. Però al 1983, il·lusionada amb la victòria de Felipe González, es fa militant del PSC.
En les eleccions d’aquell any, 1983, es presenta en les llistes del partit a l’alcaldia amb el número 14 i entra com a regidora. El que va resultar alcalde, Celestino Sánchez, li va donar la responsabilitat d’educació. Segons indica Real, ara està satisfeta de la seva tasca però en aquell moment va patir molt ja que eren moltes les necessitats existents en un municipi amb moltes deficiències educatives. L’alcaldessa recorda molt especialment tres problemàtiques amb les que es va trobar: 800 nens de P4 sense escolaritzar i sense lloc on col·locar-los, la reconversió de l’Escola La Sínia en centre municipal i diversos problemes amb l’escola bressol El Patufet.
En tota aquesta etapa va comptar amb el suport de l’alcalde, Celestino Sánchez, del qual lloa la seva tasca al front del consistori, i del responsable d’Hisenda, Enrique Senabre.
Del seu pas per l’Ajuntament, Cristina Real defensa la seva gestió amb resultats tangibles, en matèria d’educació, com la construcció de l’Institut Pere Calders o el col·legi Turó de Guiera, i l’ampliació de l’escola de Fontetes i Saltells, entre d’altres actuacions. En l’àrea de cultura destaca els inicis de la mostra de dansa o la mostra infantil de teatre. Però, d’una de les accions que més satisfeta se sent Real, és de la implantació de nous sistemes de participació, com són els consells municipals que encara avui en dia funcionen.
Després de la seva etapa com a regidora, el 19 d’abril de 1997 Cristina Real és investida, per primera vegada, com a alcaldessa de la ciutat. Aquell va ser un moment molt important per a Real amb una barreja de sentiments: emoció, il·lusió i, sobretot, responsabilitat.
Real defensa la seva gestió
L’alcaldessa afrontava una nova etapa en la que, segons assegura, es van fer moltes coses per la ciutat: la millora del servei d’atenció al ciutadà, el disseny d’un municipi més amable amb projectes destacats com el de l’avinguda de Catalunya o el del carrer de Sant Ramon, que tot i no executar-se va quedar preparat, la millora de la neteja viària, l’elaboració del projecte del Centre Direccional o l’apropament a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Del seu mandat també té records desagradables com el de la polèmica al voltant del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències. Cristina Real creu que darrera de les mobilitzacions hi havia interessos polítics que pretenien desestabilitzar el seu mandat. També va viure amb tristesa algunes de les protestes organitzades en contra de l’augment de l’IBI, amb una manifestació, fins i tot, a peu de casa seva.
Malgrat tots aquests difícils moments, Cristina Real assegura que mai va perdre la il·lusió. Real es mostra satisfeta amb la seva feina i afirma estar molt tranquil·la amb la seva consciència.
El canvi d’alcaldia
El mandat de Cristina Real va acabar l’any 2003. El PSC va ser el partit més votat a la ciutat però el pacte tripartit ICV/EuiA, CiU i ERC va provocar un canvi de govern i d’alcaldia. Aquest pacte va sorprendre i desil·lusionar a Real però ara, amb la distància, ho ha pogut entendre una mica més, tot i continuar defensant la idea de que qui guanya és qui hauria de governar.
Cristina Real també es pregunta si pot ser hauria d’haver estat més valenta per fer una renovació més completa de la seva llista.
Pel que fa a la gestió d’Antoni Morral i l’actual equip de govern, Real veu molt de continuïsme i d’herència socialista. Recorda que les obres de l’avinguda de Sant Ramon ja estaven projectades i lamenta els canvis fets al projecte del Centre Direccional perquè, al seu entendre, només han servit per endarrerir el procés i perdre patrimoni.
Després de 30 anys d’ajuntaments democràtics, i des del repòs polític, Cristina Real creu que continua havent una assignatura pendent molt important, el finançament de les administracions locals.
Cerdanyola Ràdio (105.3FM) emetrà demà dijous, a les 10h del matí, l’entrevista a l’actual alcalde de la ciutat, Antoni Morral.