Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cristina Sánchez-Miret: "no hi ha cap societat que no sigui sexista"
Cristina Sánchez-Miret: "no hi ha cap societat que no sigui sexista"

Cristina Sánchez-Miret: "no hi ha cap societat que no sigui sexista"

25 de novembre de 2014 a les 14:11

La doctora en sociologia i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sánchez-Miret, també coneguda per les seves intervencions a diferents mitjans de comunicació, ha fet aquest matí la conferència inaugural "Violències sexuals, estigma, invisibilitat?" en el decurs de les jornades "Violències sexuals: manifestacions contemporànies".

Cal una socialització diferent, una deconstrucció d’allò que hem aprés, d’aquells valors i aquella xarxa que fa que veiem de forma diferent a homes i dones. Només així podrem acabar algun dia amb la violència vers les dones. Aquestes han estat algunes de les principals idees que aquest matí ha volgut transmetre la doctora en sociologia i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sánchez-Miret, en el MAC-Can Domènech i en el marc de les jornades Violències sexuals: manifestacions contemporànies.

Segons Sánchez-Miret, els nostres infants des que neixen estan exposats a les desigualtats, a la idea de que hi ha persones de primera i de segona. Continuem transmetent als nostres fills i filles uns valors basats en l’androcentrisme, el patriarcat, el sexisme i la misogínia. I, segons la sociològa, aquí és on es troben les causes d’una societat en la que cada dia continuen havent casos de violència de gènere. Les dones, afegeix la ponent, no podem deixar de banda aquesta problemàtica “perquè segresta les nostres vides”.

S'invisibilitza el més important

En els darrers anys hem avançat molt en les formes i en el discurs però no en el fons perquè “deixem de banda el més important: la ideologia”. Cristina Sánchez-Miret considera que el poder invisibilitza sempre el més important i canviar aquestes maneres suposaria un canvi de valors i un canvi d’institucions. En definitiva, una transformació del sistema educatiu, els mitjans de comunicació i també el propi Estat. És per tant una tasca força complicada perquè tot es construeix en desigualtat. La sociològa assegura que “no hi ha cap societat que no sigui sexista” i “el discurs va per una banda però el que hem aprés fa que actuem d’una manera determinada”.

El món ha canviat, sobretot pel que fa als usos, costums i formes d’expressar-nos. Però pel que fa a la violència sexista res no canvia perquè “ens preocupem dels problemes i no dels valors”.  Hem construit la societat a través d’uns valors que no permeten que es tracti a tothom amb igualtat de condicions. Es tracta d’un problema estructural que, a més, es reprodueix. L’única solució parteix, segons la sociològa, d’un canvi real de les institucions; del sistema educatiu i dels mitjans de comunicació que  funcionen com altaveus de la nostra cultura i amplifiquen els valors de la societat.

Cristina Sánchez-Miret també ha posat de manifest que les dones han donat un pas endavant en totes aquestes qüestions però no han fet el mateix molts homes. Sánchez-Miret afirma que els homes continuen tenint eel poder, manant i tenint privilegis i és important explicar que suposa això per a la vida, per a la convivència i per al nostre futur que passa pels nostres fills i filles.