Cuidant Cerdanyola, l'aposta municipal per millorar l'espai públic com a bé comú del veïnat de la ciutat
11 de març de 2025 a les 12:18L'Ajuntament de Cerdanyola ha presentat la campanya ‘Cuidant Cerdanyola’, un projecte per millorar l'espai públic i la qualitat de vida dels ciutadans que es basa en tres grans objectius: garantir un espai públic de convivència i civisme, preservar-lo com un bé comú de gaudi col·lectiu i fomentar la corresponsabilitat per millorar la qualitat de carrers i places. L'objectiu és garantir un espai públic d'excel·lència a la ciutat.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que la millora de l’espai públic és una de les grans prioritats per al govern perquè és una extensió de casa nostra i que aquest projecte va més enllà de l’atenció als carrers, la millora de les voreres o l’asfaltat, sinó que contempla l'espai comú en el seu conjunt amb l’actuació als barris, la mobilitat, l’urbanisme accessible, la jardineria o la seguretat i convivència, entre d'altres elements.
Cordón manifesta que cal “una Cerdanyola més neta, segura i agradable per viure, i això requereix la implicació de tothom” i fa una crida a actuar sempre amb civisme ja “que l’espai públic l’hem de cuidar entre tots”. La millora de la qualitat de vida de les persones, una mobilitat eficient o la seguretat ciutadana i el civisme als carrers, l’accessibilitat i la sostenibilitat són alguns dels eixos bàsics de la campanya Cuidant Cerdanyola.
La iniciativa preveu actuacions en diversos àmbits clau: la neteja i la recollida de residus -amb la renovació del contracte que comportarà bateries de contenidors noves, porta a porta comercial o nova flota de vehicles-, la seguretat -amb una actualització de l'ordenança de civisme amb majors sancions-, la gestió d'animals i el tractament de plagues, la millora de l’espai públic amb actuacions com la renovació de l'enllumenat públic als Quatre Cantons, la nova fase del pla d'asfaltat de carrers o la gestió de l'aigua amb actuacions com les obres de clavegueram com les que ara s'iniciaran al carrer de Francolí,
L’alcalde ha subratllat que aquest pla és el resultat de les demandes ciutadanes recollides a través de diferents canals, com el programa 'L’Alcalde al teu barri', estudis tècnics i propostes dels pressupostos participatius.
L'acte de presentació de Cuidant Cerdanyola ha comptat amb la presència de l'alcalde, Carlos Cordón, i dels regidors del govern Óscar Pons (Espai Públic), Eulàlia Mimó (Planificació Urbanística, Activitats i Llicències) Jaume Folch (Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme), Contxi Martínez (Transport i Mobilitat) i Cristina Padilla (Promoció Econòmica). Tots ells han destacat la importància d'una gestió eficient, sostenible i compartida de l'entorn urbà.
Ocupació
Cristina Padilla explica que la millora dels espais públics davant les demandes de la ciutadania permeten generar oportunitats a persones en situació vulnerable a través dels Plans d’ocupació a perfils professionals diversos. La regidora de Promoció Econòmica explica que, en col·laboració amb l’AMB, s’impulsarà fins 2027 un pla de millora de barris actuant en parcs, carrers, entorns escolars o voreres per seguir cuidant Cerdanyola
Convivència i Seguretat
Pel que fa a la seguretat, Jaume Folch, regidor de Seguretat Ciutadana, explica que s’actualitzarà l’ordenança de civisme i s’incrementarà l’import de les sancions per incivisme, que podran arribar als 3.000 euros en casos greus -dividida en una escala de tres graus amb les sancions corresponents-. Folch subratlla que la majoria de la població és cívica i es veurà beneficiada per aquestes accions, “que volen garantir una millor convivència a l’espai públic”.
Urbanisme
La regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, explica que totes les reurbanitzacions que es fan a la ciutat comporten millores d’il·luminació, eliminar racons per motius de seguretat accessibilitat 100% o eliminar línies aèries de telefonia i electricitat, “per guanyar qualitat en l’espai públic”, i que es fan soterrades. Mimó indica que aquesta línia d'actuacions és la que s’ha seguit a millores com les dels carrers Sol o Torres i Bages o els exteriors de la Torre Llopis.
La regidora explica també que s’han restringit horaris a les botigues de conveniència que hauran de tancar de les 23 a les 7 hores. Aquesta actuació busca evitar evitar l’incivisme provocat per la venda alcohol en horari nocturn.
La regidora de Mobilitat, Conxi Martínez, destaca l’objectiu de crear i afavorir entorns segurs i saludables amb actuacions com la pacificació de la N150 amb la finalitat de fomentar la mobilitat sostenible, potenciar la circulació a peu, en bicicleta o en transport públic i millorar la seguretat viària. La regidora indica que la carretera passarà a ser un carrer de trama urbana amb actuacions com ampliació de voreres, la creació d’un carril bici bidireccional i un carril bus en direcció Barcelona, la instal·lació d’intercanviadors, col·locació de marquesines de bus, millorant la cartellera informativa o amb la reducció de velocitat a 30 km/h
Asfaltat
Per la seva banda, el regidor d’Espai Públic explica que la tercera fase del pla d’asfaltat, que inclou 27 carrers i el pont de la UAB, que s’acaba d’iniciar tindrà continuïtat en els pròxims anys amb un projecte que respon a una estratègia de millora contínua de l’espai urbà. Óscar Pons , que subratlla la transversalitat d’aquesta iniciativa, explica que el nom del projecte és Cuidant Cerdanyola, amb el verb en gerundi perquè vol remarcar que es tracta d’una acció constant.
La presentació del projecte Cuidant Cerdanyola ha coincidit amb l'inici de les actuacions de la tercera fase del pla d'asfaltat de carrers de la ciutat, buscant sempre que afecti difernts zones del municipi. La planificació prevista dels treballs és la següent:
Setmana del 10 al 14 de març:
- Carrer Roserar i Sant Salvador (entre Passeig Cordelles i Bonasort).
- Carrer del Torrent (entre Felicià Xarau i Santa Marcel·lina) .
- Carrer Pintor Togores (entre Felicià Xarau i Santa Marcel·lina).
- Carrer Sant Antoni (entre Bonasort i Felicià Xarau).
Setmanes 17 al 21 i 24 al 28 de març:
- Carrer Felicià Xarau (entre Sant Casimir i Passeig Corderes).
- Carrer Camp (entre Diagonal i Sant Casimir).
- Triangle format pels carrers Sebastià Garriga, Portugal i Serragalliners.
- Carrer Sant Camil (entre Camp i Portugal).
- Carrer del Renaixement (entre nº 32 i Roma).
A continuació s’asfaltaran:
- Carrer Altamira (entre Santiago i Torres i Bages).
- Carrer Anselm Clavé (entre Mare de Déu del Pilar i Sant Ramon).
- Carrer Escoles (entre Santiago i Pl. Sant Ramon).
- Carrer Sant Enric (entre Anselm Clavé i Pl. Sant Ramón).
- Carrer Santiago (entre Sant Ramon i Escoles).
- Carrer Pizarro (entre Passeig d’Horta i Lepant).
- Plaça Colom (tota la plaça).
- Passeig Isabel II (entre Ronda i Pl. Colom).
- Avinguda Amèrica (entre Castella i Canàries).
- Carrer Canàries (entre Londres i Castella).
- Carrer Planeta (entre Londres i Clota).
- Carrer Jeroni Martí (intersecció amb Ctra. de Sabadell).
- Carrer Mare de Déu dels Dolors (entre Sant Oleguer i Doña Amelia).
- Passatge Olivé (tot el tram).
- Carrer Sant Oleguer (entre Mare de Déu dels Dolors i Doña Amelia).
- Carrer Vallès (entre Mare de Déu dels Dolors i Doña Amelia).
- Carrer Tiana (entre Ctra. N-150 i aparcament).
- Carrer Cardoner (entre rotonda Riu Sec i Carretera de Barcelona).