Cuina per a petits gastrònoms
22 de febrer de 2005 a les 0:00La introducció dels menjars de tota mena en la dieta dels infants va centrar ahir la xerrada que pronuncià ahir a la Biblioteca de Ca n’Altimira l’Ivan Martínez, cuiner i professor de l’Escola d’Hostaleria de Sitges. La proposta, emmarcada en el programa nascuts per llegir, aplegà mares i pares delerosos de conèixer les claus per garantir l’èxit en el pas del menjar dels “potets” cap a uns àpats normalitzats.
El ponent va fer especial èmfasi en un decàleg, el seguiment del qual donarà moltes possibilitats d’èxit en fer el canvi d’una forma ordenada i planificada. Caldrà:
- Aprofitar una data assenyalada, com un aniversari, per fer el canvi.
- No s’hi val, la marxa enrera cap a antics hàbits. Un cop hem canviat, cal seguir en el nou camí.
- S’han d’establir horaris fixes pels àpats.
- Cal preparar racions adequades per l’edat de cada infant. Convé consultar-ho amb el pediatra, qui té la darrera paraula en qualsevol cosa que afecti l’infant.
- Cal començar pels productes més suaus, propers als que ja coneix dels “potets”. Per això es pot mirar la composició dels productes industrials i fer-los, els nostres, amb ingredients similars, ja coneguts pel nen.
- El menjar s’ha de servir en un plat.
- Cal deixar el nen tot sol amb el menjar. El menjar és una cosa bona, no pas un càstig. Amb unes nocions inicials – com s’agafa la cullera, p. ex. – li deixarem entre 45 minuts – 1 h. Perquè mengi, sense que hi hagi pràcticament intervenció de l’adult. Si no menja, no passa res: li retirem el plat i a jugar!. No l’hem de castigar. Si podem conservar el plat, se’l servirem en la següent menjada: segur que llavors tindrà gana.
- No hem d’acceptar xantatges emocionals del nen perquè mengi.
- Tal com vagi avançant amb aquells productes que li agraden, introduirem d’altres que potser li són desconeguts.
10. Qui es responsabilitza de l’infant a l’hora dels àpats ha de seguir les mateixes normes. I també l’entorn familiar i amical, perquè si no és així, no servirà per a res la feina que fem.
Planificar els menjars
Un dels secrets per garantir una dieta variada i equilibrada per als menuts rau en la planificació dels menús. Martínez ha recomanat una previsió mensual, vàlida per als menuts però també per nosaltres, a l’hora de comprar la matèria primera necessària.
El ponent ha recomanat el públic a tenir ben present que els infants són petits, però no pas beneïts. Així convé que parlem amb ells a l’hora d’anar introduint els nous aliments, tot explicant-los la importància de menjar. És bo que planifiquem menjars per a tota la família, inclosos els menuts. Així podran associar que si el pare o la mare mengen aquell cuinat, segur que és bo. Si a més, la preparació és divertida i feta amb colors molt vius - els menuts no tenen la nostra cultura gastronòmica sinó que es mouen per impulsos més visuals, com per exemple a través dels colors – tindrem molt d’aconseguit perquè vagi introduint-se en el món dels nous sabors.
La Biblioteca ha compaginat la xerrada amb una mostra de llibres de cuina dedicats als infants – des de receptaris fins a treballs adreçats als pares per solucionar la manca d’apetit dels menuts – i una selecció de contes vinculats al món de la cuina.