Daniel Morales afirma que la complicitat amb Cerdanyola demostra que la dansa pot ser un espectacle popular
25 de juliol de 2007 a les 0:00Daniel Morales es mostra molt satisfet de la complicitat assolida entre els ballarins de l’espectacle Tanz’em i el públic assistent a les dues actuacions celebrades al teatre de l’Ateneu el passat cap de setmana. Morales considera que aquestes actuacions demostren que s’ha d’apropar la dansa a un públic que s’omple amb un bon espectacle.
El ballarí cerdanyolenc remarca que “no podia esperar millor resposta” del públic cerdanyolenc que va obligar a fer dues funcions, en lloc de l’única inicialment prevista. Morales remarca la complicitat assolida entre ballarins i públic. Segons Morales, “això demostra que s’ha d’apropar sense por la dansa al públic” i no fer d’ella un espectacle elitista. El ballarí cerdanyolenc indica que “no s’ha de rebaixar l’alçada artística” d’un muntatge perquè la dansa “omple el cor” sense necessitat d’entendre-la més o menys.
L’espectacle representat a Cerdanyola, Tanz’em, el formava un repertori de coreografies inèdites, moltes d’elles realitzades pel propi Daniel Morales, i altres ja representades, com un extracte de El Trencanous.
La companyia artística que va participar a Tanz’em estava formada per ballarins de diferents païssos –com Holanda, França, Mèxic o Catalunya- amb l’objectiu d’oferir sensibilitats ben diverses.
Format a Cerdanyola abans de sortir a l'estranger
Daniel Morales és un ballarí professional que actualment treballa a Linz, Àustria. La seva formació artística la va iniciar a la nostra ciutat i a l’Esbart Sant Marçal, amb l’Eulàlia Blasi i l’Andreu Sala. Posteriorment, es va convertir en un dels primers alumnes dels cursos de ballet d’Esther Carné, a l’Ateneu i va aprendre sevillanes a la Casa d’Andalusia. De la nostra ciutat va sortir molt jove per iniciar un periple professional per diversos països, recalant actualment a Àustria. Daniel es considerava en deute amb Cerdanyola i ara sent la satisfacció d’haver ofert un bon espectacle per a la seva ciutat.
El pròxim projecte de Daniel Morales passa per col.laborar, amb Ilja Van Den Bosch –una de les ballarines que va participar a Tanz’em i la seva parella- amb l’escola de la Fundació Dansa per Tohom, un centre sudafricà dirigit pel Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu. Daniel i Ilia donaran classe a nens i joves sense recursos aquest estiu abans de tornar al Landestheater de Linz on, entre altres projectes, tenen previst participar en un muntatge sobre Lorca i Dalí.
Daniel no és l'únic ballarí destacat de la nissaga cerdanyolenca Morales. El seu germà Elías és un dels ballarins de la companyia Antonio Gades. De fet, l’objectiu inicial era protagonitzar conjuntament un espectacle de dansa a Cerdanyola, però els compromisos professionals d’Elías ho han impedit. Daniel espera ara tenir aquesta oportunitat pròximament. “Seria fantàstic, ja em podria morir”, indica gràficament el ballarí que considera que la bona resposta del públic cerdanyolenc afavorirà el somni dels dos germans d’actuar conjuntament a la seva ciutat.
Tanz’em va comptar amb 13 coreografies diferents, bona part d’elles del mateix Daniel Morales: