Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • David Castillo: 'la novel.la que m'agrada parla de l'home modern'
David Castillo: 'la novel.la que m'agrada parla de l'home modern'

David Castillo: 'la novel.la que m'agrada parla de l'home modern'

18 de maig de 2012 a les 0:00

Poeta, novel.lista, activista cultural, periodista... David Castillo té moltes vessants i de totes elles es parlava ahir en una sessió heterodoxa del cicle literari Cafè amb lletres que es tancava amb les reflexions de l'autor d'El mar de la tranquil.litat i Doble zero sobre la seva obra, però també sobre la literatura i la societat en general.

L'editor com un frontó al que s'enfronta l'autor, la fugida d'etiquetes buides com la d'un poeta que escriu narració poètica, l'escriptura com un diàleg de l'autor amb si mateix o la necessitat que els poemaris també tinguin un argument van ser algunes de les reflexions que David Castillo desgranava ahir en la darrera sessió del Cafè amb lletres.

Castillo assegura que té tres principals referents en la narrativa catalana, Jordi Coca, Robert Saladrigas i el que era el seu presentador ahir al MAC-Can Domènech, l'autor cerdanyolenc Isidre Grau. Per a David Castillo, aquests escriptors, com fan a la literatura internacional John Updike, Saul Below o Phillip Roth, parlen de l'home modern "i no de sectes o d'històries vaticanes".

Després d'haver publicat les novel·les El cel de l'infern (1999), Premi Crexells, i No miris enrere (2002), Premi Sant Jordi, David Castillo va abordar a El mar de la tranquil.litat la reivindicació del valor de l’amistat a partir d’una mirada nostàlgica i crítica a una determinada Barcelona ambientada en un barri de Vallcarca immers en una transformació destructiva. Castillo indica que va voler fer un canvi de sensacions ja que la seva narrativa patia de la fredor de la literatura catalana degut al "pòsit noucentista" habitual per cercar una nova connexió amb el públic a través dels sentiments i els records.

Castillo també parlava al Cafè amb lletres del seu darrer recull de poemes, Doble zero, poemari on el mateix autor destaca que ha volgut que hi hagués argument. L'autor explica que no han d'existir barreres entre gèneres literaris. Per a Castillo, els poemes han de tenir història i no ser un text pendent només de les qüestions formals. Així, a Doble zero hi ha poemes revisats que en el seu moment van ser cançons cedides a músics com Enric Hernàez, Loquillo o Gerard Quintana.

L'escriptor també va abordar temes de caràcter social. Així, per exemple, David Castillo destaca la necessitat de plantejar preguntes davant la crisi.

La d'ahir era la darrera sessió del curs del cicle literari Cafè amb lletres, pel qual, a més de David Castillo, han passat als últims mesos autors com Teresa Solana, Gisela Pou, Carme Riera o Marc Antoni Broggi.
 

Galeria d'imatges