Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • De Sant Iscle a l'alegria de la música per tancar la festa de tardor

De Sant Iscle a l'alegria de la música per tancar la festa de tardor

16 de novembre de 2015 a les 9:55

Diumenge de Festa de Tardor va mobilitzar dos peregrinatges, els peregrins que van fer cap fins Sant Iscle per celebrar l'Aplec, amb la seva santa missa, el repartiment de pans beneïts i la ballada de sardanes, i el peregrinatge cap al Tapa Tapa Sant Martí, que aquí cada un combrega com vol.

Audios

16-11-2015 Entrevista amb Joan Manuel Vera, Tito

16-11-2015 Joan Carles Montserrat

L'Aplec de Sant Iscle, i també de la sovint oblidada Santa Victòria, tornava a ser ahir punt de torbada cívic i cultural de Cerdanyola al voltant de l'esglèsia romànica de Les Feixes, al Parc Natural de Collserola. Dinars de germanor, oficis litúrgics, ballades de sardanes, el tradicional repartiment de pans beneïts, concurs de fotografia, temps de passeig familiar o activitats de divulgació del patrimoni històric de Cerdanyola es combinaven ahir en una jornada que, per primer cop, coincidia amb la celebració de les festes de Sant Martí.

Més de 800 persones visitaven l'esglèsia romànica, que data de l'any 995, i està dedicat a dos germans, Iscle i Victòria, que van ser martiritzats a Còrdova al segle IV. El rector de la Parròquia de Sant Martí, Joan Carles Montserrat, destacava precisament que a l'Edat Mitjana es va decidir dedicar  l'església a uns sants molt llunyans tot i la mala comunicació de l'època. Mossèn Montserrat insistia també en la importància que la trobada comunitària de l'aplec de Sant Iscle serveixi també d'estímul a les campanyes en favor de la població més desafavorida de la ciutat i d'altres indrets sense que importi ni orígens ni religions.

Entre els habituals de l'aplec destaquen els membres de l'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet, ja que l'Afocer porta dècades donant testimoni gràfic d'aquesta trobada comunitària i la seva evolució. Joan Manel Vera, Tito, és un dels fotògrafs que porta més de tres dècades retratant aquesta tradició i remarca que les imatges recollides sempre són diferents perquè tenen l'aportació personal de cada artista i la seva evolució personal.

 L'Afocer continua organitzant un concurs que enguany s'ha obert també a les imatges d'Instagram. Tito comenta que en aquests anys s'ha passat de la fotografia monocrom i en paper a la tecnologia digital, però que l'important al final sempre és la visió personal de cada fotògraf.

La tarda de diumenge va ser eminentment musical, amb un concert de Corals de Sant Martí per on van desfilar les veus i harmonies de la Coral de l'Escola Escaladei, Coral Infantil Turó de Guiera, Coral Collserola i Aulos Gospel Cor. Més tard va ser el torn del musical Mamma Mia en muntatge dels Amics del Teattre de Ripollet que s'ha representat amb fins solidaris, dedicant part de la recaptació a ONGs.

Galeria d'imatges