Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Debat sobre el futur dels acceleradors de partícules europeus al Sincrotró ALBA
Debat sobre el futur dels acceleradors de partícules europeus al Sincrotró ALBA

Debat sobre el futur dels acceleradors de partícules europeus al Sincrotró ALBA

19 de juliol de 2018 a les 10:23

El Sincrotró ALBA acull avui i demà la reunió plenària del Comitè Europeu de Futurs Acceleradors, amb la participació de 70 investigadors, inclosa la doctora Fabiola Gianotti, Directora General del CERN.

El Comitè Europeu de Futurs Acceleradors (ECFA) és un òrgan assessor de la direcció del CERN, del seu Consell i Comitès, així com d'altres organitzacions nacionals i internacionals, per a la planificació a llarg termini de les instal·lacions, acceleradors i equipament europeu de la Física d'Altes Energies que permeti el desenvolupament adequat d'un programa de recerca en aquest àmbit.

Els participants de la Reunió Plenària de l'ECFA debatran durant dos dies sobre diferents aspectes de la Física d'Altes Energies i les principals instal·lacions europees basades en acceleradors detallaran la seva situació. Fabiola Gianotti, Directora General del CERN, parlarà sobre les activitats i perspectives del CERN. El paper de l'ECFA és de particular rellevància en el període 2018-2020 a causa de la renovació actual de l'Estratègia Europea de Física de Partícules, que modelarà el futur d'aquesta comunitat i en especial del CERN després del projecte de millora del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) que té l'objectiu d'augmentar la seva lluminositat de manera que les dades acumulades puguin ser 10 vegades més grans que amb la configuració actual.

La reunió plenària de l'ECFA se celebra habitualment dos cops l'any i els seus membres són representants de tots els països membres del CERN. La comunitat científica espanyola de la Física d'Altes Energies descriurà les seves activitats davant la comunitat científica europea i expressarà la seva preocupació sobre la delicada situació de la recerca en aquest camp a Espanya ja que, a causa de les severes restriccions de finançament dels últims sis anys, s'està posant en risc la participació d'Espanya en projectes emblemàtics com ara la renovació dels experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons.