Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Debat sobre la violència de gènere a Cerdanyola Ràdio
Debat sobre la violència de gènere a Cerdanyola Ràdio

Debat sobre la violència de gènere a Cerdanyola Ràdio

17 de febrer de 2004 a les 0:00

El magazine de Cerdanyola Ràdio Obert de nit va dedicar el seu temps, ahir al vespre, a abordar el tema de la violència de gènere. El programa, dirigit per Àngel Andrés, va comptar amb la presència de Carmen Cabeza, coordinadora del programa de la dona de la Policia Local de Cerdanyola, Maribel Cárdenas, responsable del Pla Operatiu contra la Violència de Gènere de l'Ajuntament de Barcelona i Marisa Fernández, presidenta de l'Associació de Dones Juristes i impulsora del torn d'ofici especialitzat en defensa de dones maltractades.

Carmen Cabeza va situar el problema de la violència de gènere "en el marc d’una societat on s’han perdut els valors fonamentals de igualtat i respecte, establint-se unes relacions de domini i violència en tots els àmbits, ja siguin laborals o familiars. Vivim una època on els casos de violència de gènere surten a la llum i es fan visibles, el que és necessari per abordar el tema, però també comporta que ens acabem acostumant i els casos esdevinguin freda estadística".

Maribel Cárdenas es manifestava d’acord en considerar la violència de gènere com "una violència estructural, consubstancial a l’ordre social establert. L’escola és molt important en l’educació de valors, però la família és el nucli fonamental de referència en la fixació de conductes i paràmetres socials". Segons Cárdenas "no existeix un perfil determinat d’home maltractador i dona maltractada, ja que la violència de gènere està plenament normalitzada i assimilada per la societat i està present tots els nivells. Tenint en compte totes aquestes consideracions, la llei no pot donar resposta a totes les dimensions de la problemàtica si no va acompanyada de programes de prevenció i educació".

Marisa Fernández demanava una major formació del membres de la judicatura que tractin amb temes relacionats amb la violència de gènere, per que en la seva opinió "es parla molt de tema però es té un gran desconeixement de la complexitat del mateix. En l’actualitat hi ha una major sensibilització entre els jutges en referència als casos de dones maltractades, però les eines de les que es disposen, en aquest cas el codi penal, no donen una resposta suficient a les necessitats que es plantegen. El 75 percent de les víctimes de la violència de gènere no havien presentat denúncia per maltractaments.  Aquestes dades posen de manifest la necessitat de donar resposta urgent a tantes víctimes silencioses. Una vegada més tot passa per educar, informar i prevenir".

Les tres participants en el programa van coincidir en considerar insuficient la llei de protecció de les víctimes de la violència domèstica i en exigir més recursos per protegir a les víctimes i educar per un canvi de valors que permetin viure en una societat basada en la igualtat.