Defensa de l'energia renovable per evitar el col·lapse de l'actual model energètic
1 de març de 2016 a les 11:52El professor jubilat de Sociologia de la Universitat de Barcelona i redactor de la revista 'Mientras tanto', Joaquim Sempere, ha parlat sobre esgotament del petroli i conflictivitat social en un acte organitzat pel Cercle Podem Cerdanyola a l'Ateneu de Cultura.
Audios
01-03-2016 Joaquim Sempere
Joaquim Sempere, membre del Col•lectiu per un Nou Model Energètic Social i Sostenible (CMES), va parlar d'una societat interconnectada per xarxes de transport de mercaderies i matèries primeres que genera una interdependència que la fa molt vulnerable, més encara quan el petroli suposa el 95% de l'energia que mou els vehicles.
A la dependència del petroli, que com la resta de combustibles fòssils té una existència limitada al planeta, amb previsions d'esgotament cap al 2060, cal afegir una producció d'aliments depenent dels fertilitzants minerals, que també s'acabaran esgotant. Un panorama preocupant que ha estat possible perquè al capitalisme li ha sortit a compte des que comença el consum d'energia fòssil al segle XVIII.
Sempere defensa l'alternativa de les energies renovables, en especial les basades en el model solar, perquè són inesgotables. Lamentablement, la majoria de governs, lligats pels interessos de les empreses elèctriques, no semblen preocupats davant la possibilitat d'un col•lapse energètic i acaben posant impediments al canvi de model.
Repensar el model productiu
Sempere creu que l'aposta per les renovables i el decreixement ens posa davant una gran transformació que ens obliga a repensar tot el sistema productiu, amb una agricultura que requerirà més mà d'obra per a una productivitat més baixa i una economia que precisarà menys recursos i que haurà de reciclar i reparar.
Sempere afirma que el sistema capitalista és una bèstia voraç d'ambició desmesurada, un sistema pervers abocat a una carrera cega de meta incerta que crea necessitats de consum i que quan ja no té res a vendre per obtenir benefici, l'obté especulant, ja sigui amb habitatge, productes financers o aliments.
Per a Joaquim Sempere o destruïm o substituïm al capitalisme o el capitalisme acabarà amb nosaltres, perquè és un sistema basat en el creixement continu de beneficis en un planeta de recursos finits. Una manera de fer-ho seria construir una força política capaç de plantar cara al capital, retornar el poder a la gent, assumint que caldrà gaudir d'unes vides més frugals fixant com a prioritats la sanitat, l'educació, la protecció social, el dret a l'habitatge i l'alimentació.